fbpx

Despre iluminatul arhitectural cu Ștefan Prigoreanu (Oblic Studio): „O lumină de calitate face o diferență enormă atât în ceea ce privește sănătatea noastră, cât și în punerea în evidență a obiectelor de design.”

Altrntv Shop Foto: courtesy of Ștefan Prigoreanu

INTERVIU: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Ștefan Prigoreanu PREZENTAT DE: Lyset

https://www.instagram.com/stefan.prigoreanu/În arhitectură și în viață, iluminatul este unul dintre elementele fundamentale care nu numai că definesc un spațiu, ci au și o puternică influență asupra sănătății și stării noastre de bine. Am discutat cu arh. Ștefan Prigoreanu (Oblic Studio) despre importanța iluminatului arhitectural, descoperind, în același timp, diversitatea soluțiilor și a corpurilor de iluminat propuse de Lyset, care pun la dispoziția designerilor și arhitecților sisteme inteligente și produse elegante prin simplitatea lor.

Cât de importantă este pentru tine prezența corpurilor de iluminat într-o amenajare de interior?

 

Cred că este al doilea cel mai important lucru după alegerea materialelor, a finisajelor în proiectele noastre. Luăm foarte în serios iluminatul arhitectural și pe cel ambiental, decorativ. Sunt un iubitor al luminii naturale în orice formă ar fi prezentă într-o locuință și, în egală măsură, un iubitor al luminii interioare pe timp de seară. Credem că o lumină de calitate face o diferența enormă atât în ceea ce privește sănătatea noastră, cât și în punerea în evidență a obiectelor de design, a finisajelor și formelor concepute de noi. O distribuție corectă a luminii are în primul rând impact asupra sănătății utilizatorului și asta am testat-o pe propria piele stând în diferite hoteluri, spații de birouri și înțelegând cum mă simțeam în timpul utilizării spațiului și după. Am înțeles cum productivitatea îmi poate fi susținută de o lumină bună sau cât de bine te simți când vii seara după o conferință în camera de hotel și lumina ce te întâmpina este una caldă, de intensitate joasă, cât să îți faciliteze odihna.

infinity bar1
Infinity Bar Foto: courtesy of Ștefan Prigoreanu

În ce fel potențează sau nu ambientul unui interior prezența unor corpuri de iluminat potrivite?

 

Cu siguranță o potențează. Cel mai simplu mod și cel mai complicat în același timp este de a experimenta cum anume se întâmplă acest lucru. Prezența unor corpuri de iluminat potrivite, în special cele arhitecturale, este de multe ori greu de verbalizat și mai degrabă de trăit, simțit în spațiu. Lumina este acel ingredient aproape invizibil pentru beneficiari în etapa conceptului, dar care începe să aibă sens în momentul finalizării și utilizării proiectului.

 

 

Care ar fi criteriile după care selectezi luminile în proiectele de design interior?

 

Căutăm întâi să avem o bază de iluminat corectă, iar apoi lumina să devină parte din dialogul spațiu-materialitate. Prin accentuarea unor spații, a unor suprafețe, finisaje și bineînțeles prin alegerea unor corpuri decorative care devin atât sculpturi, cât și elemente funcționale de iluminat.

11
Foto: courtesy of Lyset

O provocare legată de iluminat întâmpinată într-unul dintre proiectele recente semnate de Oblic Studio?

 

Acum câțiva ani am lucrat la o cafenea care avea foarte puțină lumină naturală pe timpul zilei, fiind un spațiu vagon cu o deschidere mică la stradă. Clientul a fost foarte reticent în a închiria spațiul din cauza lipsei luminii naturale. L-am asigurat că o bună lumină arhitecturală implementată cu o strategie în spate va face din spațiu una dintre cele mai apreciate cafenele din București. Și așa a și fost! Mare parte din design se datorează folosirii foarte bine a iluminatului arhitectural.

 

 

Părerea ta legată de portofoliul soluțiilor de iluminat propus de Lyset:

 

Au o gama largă de soluții de iluminat ce ne încântă. Fiecare proiect al nostru apare ca o provocare mai ales în zona de iluminat. Având parteneri care pot oferi soluții pentru diverse probleme ajută enorm în implementarea cu succes a ideilor noastre. 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0