fbpx


White November igloo

Diane Middlebrook Studios. Woodside, California

Conceput pentru cazarea artiştilor din diferite domenii – literatură, muzică, dramaturgie – pentru o perioadă de o lună (acordându-le astfel timpul necesar creaţiei, la distanţă de obligaţiile şi preocupările vieţii cotidiene), ansamblul realizat de Fundaţia Carl Djerassi este construit în memoria soţiei fondatorului, Diane Middlebrook, şi cuprinde patru studiouri, precum şi un pavilion de socializare pentru artiştii invitaţi.

Text: Catrinel Negru
Foto: Courtesy of CCS Architecture

Cele patru unităţi de locuit sunt orientate către perspectiva splendidă a munţilor Santa Cruz şi a coastei Oceanului Pacific şi respectă îndeaproape principiile ecologice: spaţiul de creaţie este amplasat spre sud-vest şi beneficiază astfel din plin de căldura soarelui, într-o climă predominant rece şi ceţoasă, iar nişa de dormit este poziţionată spre nord-est, la adăpost de lumina puternică. Spaţiul de creaţie cuprinde o loggie exterioară care protejează pe timpul verii de însorirea excesivă, în timp ce iarna, când soarele este mai jos, razele lui pătrund la interior şi încălzesc atmosfera. Deasupra celor patru unităţi este proiectată o copertină metalică pe care sunt montate panouri solare destinate încălzirii şi alimentării cu electricitate a pavilioanelor. Studiourile cu acoperiş înclinat au la partea superioară câte o fereastră de mansardă, coordonată cu golurile din copertina metalică, astfel încât din fiecare modul se poate vedea cerul.

Există trei unităţi standard şi una pentru persoanele cu dizabilităţi: toate au gabarite similare, însă sunt uşor rotite în plan pentru a se asigura diferenţierea perspectivelor asupra naturii înconjurătoare şi intimitatea faţă de pavilionul vecin. Fiecare unitate este mobilată minimal, cu baie proprie, nişă de dormit cu canapea extensibilă, birou de lucru şi mobilier de terasă. Finisajele sunt reciclate şi ecologice; placajele ceramice din băi şi mochetă din camere sunt realizate din mostrele de materiale donate de arhitect, prezentându-se ca un mozaic colorat, în timp ce pereţii albi se subordonează peisajului.

Modulele au la bază un soclu din beton cu conţinut ridicat de cenuşă ecologică (produs secundar al arderii cărbunelui), iar suprastructura este realizată din lemn certificat, cu lambriuri nefinisate din scândură de cedru roşu – un material local obţinut din pădurile bogate ale zonei.

Ventilaţia naturală pe timpul verii este asigurată prin amplasarea golurilor pe faţade opuse – vitrajului principal, culisant, de pe latura de sud-vest i se adaugă fereastra de mansardă din partea de nord-est.

Orientarea inversă a pantelor unităţilor de cazare şi a copertinei creează o imagine dinamică, subliniată şi de rotirea uşoară a fiecărui volum în jurul axei sale. Prin anvelopanta de inspiraţie naturală, atât prin neregularitate, cât şi prin finisajul din lemn natural, construcţia se integrează organic în geometria sitului.

Izolarea vizuală şi acustică dă libertatea fiecărui rezident de a-şi alege propriul program de lucru şi odihnă, fără a-i deranja pe ceilalţi. Există totodată un spaţiu de adunare şi întâlniri pentru cei dornici de socializare – fostul hambar de pe teritoriul fermei, amenajat acum ca o galerie de artă. Studiourile Diane Middlebrook întrunesc şi depăşesc punctajele programului „Build-It-Green” adoptat de reglementările locale, se încadrează în peisaj cu discreţie, restrâng la un minimum impermeabilizarea solului, sunt construite cu tehnologii „uscate” care reduc durata de execuţie şi impactul asupra mediului şi reflectă principiile sustenabile pe care fundaţia Carl Djerassi le consideră indispensabile oricărui gest creativ şi, prin extensie, constructiv.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0