fbpx

Din lumea vinului

Un vin din struguri arhiepiscopali ungureşti, un Premier Cru şi un cupaj din cele mai apreciate soiuri portugheze au în comun mai mult decât calitatea şi tradiţia de referinţă: fiecare dintre podgoriile din care vinurile provin, la fel de renumite şi ele, oferă peisaje naturale aparte, spectaculoase şi unice.

Ioana Păunescu

Pentru a oferi vizitatorului – fie el critic, somelier, împătimit al vinului, cunoscător al limbajului arhitectural sau pur şi simplu amator de călătorie şi de noi descoperiri – adevărata valoare a locului, trei proiecte de arhitectură marchează, într-o manieră aparte, fiecare dintre cele trei destinaţii: Château Margaux (Bordeaux), Almagyar (Eger) şi De Lemos (Dão). Însă, în loc să se aşeze în contrast, autorii lor optează pentru integrarea construitului în natural, pentru intervenţia minimă şi discretă şi, de asemenea, pentru folosirea de materiale de construcţie reciclate sau recuperate chiar de pe situl în discuţie. Şi, mai ales, fac apel la limbajul arhitecturii vernaculare, limbaj anonim, fără semnătură, fără blazon, fără strălucire, dar care, după părerea tuturor, pare să fie cel care poate rezona la unison cu natura. Surprinzător, tocmai din această atitudine care pune obiectul construit în umbra peisajului şi a tradiţiilor locale, rezultă un neaşteptat spectacol arhitectural. Concepute ca parte integrantă a atmosferei locului, aceste trei intervenţii fac ca: „podgoria să aparţină, în continuare, naturii, pentru că noi, oamenii, suntem aici doar simpli oaspeţi”, după cum apreciază Gereben Marián Architects propriul proiect din Eger; „clădirea să fie desenată chiar de peisaj”, după cum motivează Carvalho Araújo volumetria specială a complexului De Lemos; şi ca „marea declaraţie de arhitectură să fie, aici, atitudinea rezervată”, după cum încheie Sir Norman Foster prezentarea proiectului său de extindere a ansamblului de construcţii, dominat de prezenţa castelului Margaux, de pe domeniul francez cu acelaşi nume. Arhitectura ne invită, aşadar, la un pahar de vin în mijlocul unei naturi puse în valoare de intervenţii subtile şi punctate de mici, dar nu mai puţin savuroase completări: o piscină în mijlocul viei şi căsuţe pierdute printre rândurile de viţă; o platformă de belvedere peste un restaurant gourmet şi o cazare ca acasă; sau un acoperiş, aproape plutitor, sub care se desfăşoară întreg procesul de transformare al strugurilor în vin.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0