Diversitate în spaţiul urban austriac
TEXT: Ioana Păunescu
De la scara mobilierului urban la cea a unui centru de reciclare; de la natură efemeră la construcţie permanentă; de la poziţie periferică la inserare în plin ţesut urban istoric – recentele proiecte din diverse oraşe austriece ilustrează o diversitate de scară, concept şi program. Au însă un numitor comun, şi anume comunitatea, mai bine spus gesturile necesare pentru a facilita interacţiunea între rezidenţi, pentru a recupera, regândi sau revitaliza anumite zone urbane, sau pentru a asigura un maxim de funcţionalitate al vieţii de zi cu zi.
Centrul comunitar din Großweikersdorf. Totul sub un singur acoperiş
PROIECT: smartvoll architects FOTO: AECOM, Make Architects
Micile oraşe şi sate din Austria, şi nu numai, au experimentat în ultimele decade o derivă a centrului de interes din zona centrală spre cea periferică. Pentru a revitaliza nucleul central şi istoric al acestui mic nucleu urban cu aproximativ 3 000 de locuitori, municipalitatea a organizat un concurs pentru crearea unui centru comunitar care să joace un rol important în toate activităţile şi festivităţile Großweikersdorf-ului.
Proiectul câştigător, semnat de smartvoll architects, este un volum segmentat în mai multe părţi, compatibile cu proporţia clădirilor din jur. Diversele unghiuri ale apelor acoperişului indică succesiunea de funcţiuni, de la zona de intrare, orientată spre piaţa centrală, la sediu al administraţiei locale, un spaţiu multifuncţional pentru evenimente şi festivităţi, precum şi un mic centru medical.
Common Clearings. Un spaţiu pentru reflecţie
PROIECT ȘI FOTO: Urgent.Agency
Mai mult decât o piesă de arhitectură efemeră, instalaţia Common Clearings este o experienţă spaţială artistică. Lucrarea explorează capacitatea unui spaţiu excepţional, şi anume terasa-acoperiş a centrului de artă contemporană OK din Linz, de a deveni loc de reflecţie colectivă, de joc sau pur i simplu de relaxare. Realizată dintr-o serie de fâşii textile de diverse dimensiuni, texturi şi densităţi, ancorate de o structură metalică, instalaţia îşi schimbă în mod continuu aspectul, sub acţiunea vântului şi incidenţa soarelui. Măsoară 27 de metri lungime şi simbolizează o pădure abstractă şi roşie, având în centru un „luminiş” care, de altfel, îi dă numele.
Common Clearings a fost creat ca parte a unei expoziţii intitulate Sensory high, organizată de OÖ Kulturquartier din Linz în 2019, şi a fost însoţită şi de o carte, „Luminişuri comune – o colecţie de texte despre fundamente umane”, o colecţie de eseuri şi articole dedicate spaţiilor sociale, dar şi elementelor naturale, ca parte integrantă a vieţii noastre.
Centrul de colectare a materialelor reciclabile din Schweinern
PROIECT: RUHM Architekten; FOTO: Andreas Kraus, RUHM Architekten
Acest centru pentru reciclare este un proiect al asociaţiei comunitare pentru protecţia mediului din St. Pölten, iar obiectivul său este acela de a transforma un centru de colectare a deşeurilor într-o structură deopotrivă funcţională şi estetică.
În concordanţă cu filosofia pierderi-zero a clientului, echipa de arhitecţi RUHM a optat pentru materiale ecologice, de impact minim, pentru energie generată de panouri solare şi pentru un acoperiş verde. Logistica operaţiilor a fost cea care a dictat designul acestei structuri şi se regăseşte în organizarea liniară a succesiunii de containere. Deşeurile sunt riguros separate, incluzând spaţii speciale pentru compost, dar şi pentru ulei, baterii sau materiale şi echipamente electrice.
Open Bookcase. Schimb de cărţi
PROIECT: heri&salli FOTO: Hans Schubert RENDER: Viktoriia Slynchuk, Martin Sturz
Studioul vienez de arhitectură heri&salli a creat o inedită piesă de mobilier urban, destinată, iniţial, unei asociaţii editoriale din cartierul Neubau al capitalei austriace. Open Bookcase are un aspect de mobilier destinat mai degrabă unui living şi funcţionează ca o platformă de schimb public de cărţi.
Primul proiect a fost realizat în octombrie 2020, iar modelul este acum implementat în varii locaţii din oraş. Biblioteca cuprinde trei corpuri ortogonale ce servesc drept rafturi pentru cărţi, loc de stat şi punct de informaţie. În funcţie de direcţia, dispunerea şi poziţia acestor corpuri, containerele se umplu de funcţiuni, de informaţie şi de conţinut.