Doamnelor şi domnilor, cinăm în spaţiu. Restaurant ATLATL, Shanghai

Combinaţie perfect dozată şi irezistibilă între stilul retro şi cel futurist, acest restaurant, aparţinând unei companii cu sediul în cadrul Zhangjiang High-tech Park din Shanghai, supranumit „Silicon Valley-ul Chinei”,  aminteşte, poate nu chiar atât de întâmplător, de zona de dining de pe nava Enterprise. Numele companiei, ATLATL, provine din limba nahuatl, a populaţiei pre-columbiene din centrul Mexicului, şi înseamnă „aruncător de suliţă”, aluzie la caracterul inovator şi orientat spre viitor al organizaţiei.

Biroul de arhitectură şi design interior Various Associates a transformat, pentru compania ATLATL, un spaţiu scos din uz într-un loc unde arta culinară, cafeaua şi vinul se îmbină cu inovaţia şi creativitatea, pentru a oferi cercetătorilor o „staţie de reîncărcare” a energiei şi creativităţii, precum şi posibilitatea de a face schimb de idei într-un mediu informal.

ATLATL_Shanghai_9

Pornind de la idea că, în designul interior, ca şi în modă,  trendurile se repetă în mod ciclic, arhitecţii au ales să abordeze tema de proiect, care cerea un spaţiu futurist, dintr-un unghi retro, inspirându-se din estetica şi cuceririle tehnologice şi ştiinţifice ale secolului 20. Din combinaţia acestor elemente cu o imagine a viitorului obţinută mai degrabă prin aplicarea logicii decât a speculaţiei, rezultă o imagine atemporală, un spaţiu bazat pe limbajul universal al geometriei, cu linii curbe, cercuri şi sfere, ce evocă atât spaţiul cosmic, cât şi evoluţia ciclică a civilizaţiilor umane.

ATLATL_Shanghai_7

Culoarea predominantă în amenajare este un verde-gri, o combinaţie între estetica naturală şi cea urban-futuristă, care introduce vizitatorul, încă de la intrare, într-o atmosferă cu totul altfel decât cea din exterior. Tonurile de galben şi albastru sunt, de asemenea, acoperite cu un strat de gri, simbolizând necunoscutul şi generând efecte vizuale soft. Diferitele finisaje, precum răşina, panourile de sticlă şi oţelul lustruit, alături de compoziţiile geometrice şi aerul general de decor SF, contribuie la crearea unui spaţiu cu o puternică componentă haptică. Mobilierul ergonomic, cu tapiţerie din piele, de influenţă mid-century, asigură o experienţă confortabilă.

ATLATL_Shanghai_8

Inelul luminos supendat din atrium, amintind de inelele planetei Saturn,  conectează vizual diferitele niveluri ale spaţiului. Funcţiunile sunt dispuse progresiv, în funcţie de gradul de intimitate, de la atrium şi water bar la zona de restaurant şi bar de noapte şi până la secţiunile private, iar circulaţia are loc în mod fluid, natural. Întregul spaţiu poate acomoda până la 200 de persoane, fie că doresc să cineze, să socializeze şi să schimbe idei sau, pur şi simplu, să se relaxeze.

ATLATL_Shanghai_10

PROIECT: Restaurant ATLATL; ADRESĂ: Zhangheng Road, Zhangjiang Hi-Tech Park, Pudong, Shanghai, China; ARHITECTURĂ ŞI DESIGN INTERIOR:  Various Associates; MANAGERI PROIECT: arh. Qianyi Lin, arh. Dongzi Yang; ECHIPA: arh. Dongzi Yang, arh. Shiqi Li, arh. Olga Zhuromskaia, arh. Zhichao Lin; FINALIZAT: 2020