fbpx

Doi designeri suedezi au străbătut România în căutare de meșteșugari romi

La invitația Asociației Romano ButiQ și a Mesteshukar ButiQ, doi designeri suedezi au străbătut România în căutare de meșteșugari romi alături de care să dezvolte o nouă colecție de obiecte. Tor Palm și Mattias Rask, reuniți sub numele de Glimpt Studio, au vizitat pe parcursul a două săptămâni 7 comunități de meșteșugari romi din rețeaua Mesteshukar ButiQ; rudari, căldărari, argintari, ceaunari, fierari, împletitori în răchită și în lemn de alun, pentru a înțelege cât mai bine specificul acestora. Până în prezent, cei doi au mai lucrat cu meșteșugari și artizani din Peru, Africa de Sud și Vietnam, iar rezultatele acestor colaborări au făcut și ele ocolul lumii.

Tor Palm și Mattias Rask văd în acest proiect un schimb de experiență din care deopotrivă ei și meșteșugarii au de învățat. Cei doi nu se mulțumesc cu plasarea unor idei în mijlocul unei comunități capabile să le pună în practică, ci își doresc să asiste îndeaproape întreg procesul de creație și producție pentru a potența la maximum efectele acestei colaborări.

Tor Palm și Mattias Rask urmăresc să se întoarcă în România în toamna acestui an pentru o perioadă mai îndelungată în care, împreună cu echipa Meșteshukar ButiQ, să înceapă lucrul efectiv cu meșteșugarii romi.  Pe lângă dorința de a intra în contact cu viziuni culturale alternative care servesc drept surse de inspirație, Tor și Mattias se simt responsabili să contribuie și la bunăstarea acestor comunități.

”Vrem să vedem lumea din perspective diferite. Cum este viața pentru cei care vor urma să lucreze cu ideile noastre? Ajungem să cunoaștem acești oameni și sperăm să le putem oferi ceva în schimb. Găsești mai multă viață într-un obiect făcut de mâna omului, este mai aproape de origini, este mai real. Nu este perfect din toate punctele de vedere, dar niciunul dintre noi nu este” – spun cei de la Glimpt Studio.

Cei doi designeri au fost invitați în România de Mesteshukar ButiQ și Asociația Romano ButiQ din dorința de a îmbunătăți condițiile de trai ale meșteșugarilor romi, dar și pentru a continua demersul de conservare, promovare și perpetuare a moștenirii culturale prezente în comunitățile de romi.

“Ne dorim ca, alături de designeri talentați din România și din străinătate, să dezvoltăm produse noi și cu o utilitate ridicată, prin care meșteșugarii romi să își ducă mai departe tradițiile și cultura meșteșugărească” – spun cei de la Meșteshukar ButiQ.

Mesteshukar ButiQ ( www.mbq.ro ) este o rețea de întreprinderi de economie socială care are în vedere creșterea apetitului pentru meșteșugurile rome și sporirea vânzărilor acestora.

Asociația Romano ButiQ (www.romanobutiq.ro) a fost înființată din nevoia de a prezenta realist comunitatea romă și de a crea spațiul în care oamenii să descopere experimental valoarea pe care membrii acestei comunități o aduc în societate, dincolo de stereotipul negative sau de paradigma de victimă.

Rezultatele colaborării cu meșteșugari și artizani din Peru: http://glimpt.se/peru/, Africa de Sud http://glimpt.se/south-africa/ , Vietnam http://glimpt.se/vietnam/

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0