fbpx

Dosar #213: Luna. Centru Cultural în Yungay

ARHITECTURĂ: Pezo von Ellrichshausen TEXT: Anda Zota FOTO: courtesy of Pezo von Ellrichshausen

„Poate ca răspuns la condiția existențială umană, la faptul că ne confruntăm cu o perioadă limitată de timp sau că știm că lumea există înainte și după viața noastră trecătoare, aderăm la etica ascetică și stoică – filosofia reducerii răbdătoare, a celor mai frugale, nepretențioase, familiare, aproape plictisitoare, formale și neexpresive aranjamente”, spuneau Sofia și Mauricio în interviul din igloo 209, iar materialul, betonul, auster și permisiv, devine în practica lor instrumentul facil de imprimare a valorilor.

Pe un teren agricol de 100 de hectare, la poalele Anzilor, la nordul râului Cholguan, o structură carteziană de beton aparent transformă arhitectura într-un instrument de reflecție. Amplasată în mijlocul naturii, printre vegetația dramatică, structura ritmată creează un dialog între natură și construit, între material și natural, devenind deopotrivă un gest de reverență și unul antagonic față de context.

Luna (care împrumută numele de la dimensiunea terenului pe care e amplasată, similară unei arene de tauri – denumită „medialuna” în chileană) este o „casă” mică și mare în egală măsură. Ascunsă în peisajul natural, construcția își pierde scara și devine un element mineral liniar, o plintă densă, joasă și robustă, cu o serie de instanțe spațiale diferite. Planimetria pornește de la forma pătratului, cu un contur sever, riguros, ritmat, ce oferă multiple spații către o curte interioară, împărțită la rândul ei în patru incinte inegale de o cruce asimetrică. În esență, întreaga structură este formată din 12 clădiri individuale, separate de rosturi (vizibile) de dilatație și compuse într-o formulă planimetrică și volumetrică orizontală, riguroasă.

Model

Cele patru curți oferă experiențe spațiale profunde și diferite: prima, dreptunghiulară, alungită, urmărește în manieră organică forma terenului și se aliniază perfect răsăritului și apusului, cuprinzând jocuri de lumină și umbră simbolice. O a doua curte, plată, minerală, privește către nord și este traversată de un fir de apă ce conectează două terminații triunghiulare. Cea de-a treia este nedirecțională, plantată cu flori și vegetație abundentă, iar cea de-a patra are copaci ale căror coroane se reflectă în iazul perfect rotund – un contrast permanent între natura organică și structura carteziană.

Toate aceste spații exterioare sunt închegate de camere în anfiladă, cu deschideri în multiple direcții, penetrând zidurile de beton aparent și oferind priveliști în multiple direcții, conectând astfel încăperile și funcțiunile. Ca un laitmotiv permanent, materialul diluează integritatea funcțională a camerelor, rezultând o suită de spații care aproape nu diferă între spații de zi și de noapte, de locuit sau zone funcționale (bucătării, ateliere de pictură sau de grădinărit). „În anumite zone apar accente de intimitate, în altele, greutatea, golul și opacitatea devin oarecum monumentale” – spun Sofia și Mauricio.

Aici, arta și arhitectura, la limita cărora se situează practica Pezo von Ellrishchausen, par a face parte nu din procesul transformativ al unui nou hibrid sau al unui amalgam de forme, ci dintr-un schimb permanent de scenarii predictive, de spații succesive, infinite, labirintice, cu caracter similar. Arhitectura lor nu pornește de la referințe, nu implică inventarea unor noi limbaje sau estetici, ci propune permanenta investigare a austerității, a formelor primare, a proporțiilor simple.

PROIECT: Centrul Cultural Luna; AMPLASAMENT: Santa Lucia Alto, Yungay, Chile; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 2 400 mp; ARHITECTURĂ: Pezo von Ellrichshausen (Mauricio Pezo & Sofia von Ellrichshausen); COLABORATORI: Emilie Kjaer, Maria Arnold, Isabella Hubsch, Thomas Harlander, Fabian Puller, Olga Herrenbrücks, Torun Stjern, Simon Bohnet, Amelie Bès, Elina Zempetakis, Jeffrey Wu, Jasper Lorenz, Hannah Frossard, Pablo Valsangiacomo; STRUCTURĂ: Sergio Contreras; FINALIZAT: 2021

 

Articol publicat în igloo #213 / Material / aprilie-mai 2023

 

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0