[Dosar #220] San Rocco. Persistența unei reviste ce „nu va dura pentru totdeauna”

TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: courtesy of Matteo Ghidoni

Cu riscul de a povesti mirări știute, o să spun că atunci când am ajuns eu la San Rocco, San Rocco era un proiect încheiat de vreo 3 ani deja. Pentru ignoranță aveam și „scuze”: nu sunt arhitect, iar revista părea perfect vie, perfect contemporană. De fapt își trăia simultan posteritatea, actualitatea și mitologizarea. Și tocmai nearhitect fiind, am găsit în ea ceva ce mă atrăgea și mi se adresa, vorbind din afara jargonului împăiat. Era (este) un obiect straniu de hârtie, un pic criptic și distant, auster și totuși misterios, și nu semăna cu nicio altă revistă de arhitectură din câte mai văzusem. Pentru că nici nu e o revistă de arhitectură, în sens descriptiv, ci „o formă hibridă de gândire critică”, așa cum o numește Matteo Ghidoni, arhitect, redactor-șef și cofondator al experimentului ce continuă, de la sine, să fie San Rocco.
San Rocco și-a încetat apariția nu dintr-un eșec, ci dintr-o voință enunțată încă de la înființare. Dispariția programată era chiar fundament al existenței sale; și era cumva și o provocare – de a lucra numai cu materie substanțială și de a-ți acorda libertate maximă de căutare, de gândire și de expresie, dar în interiorul unui proiect cu limite clar trasate, nu în curgerea inerțială și dezlânată a unei reviste ce poate continua la nesfârșit. Proiectul avea să se desfășoare de-a lungul a 5-6 ani și 16 numere compuse după câte un pretext tematic – mai precis, de la 0 la 15, cu un parcurs grăitor de la tema „inocenței” la „moarte”.

Un plan curajos. Căci e limpede că revista ar fi putut merge mai departe, cu un succes nebun, cu un nucleu puternic de cititori cu adevărat pasionați (sigur că mă refer la forma aia de succes radical discret și „invizibil”, necontorizabil, cu undă de șoc aparent nulă). Așa că merită să mai stăruim o clipă asupra ideii unui astfel de sfârșit – în deplina lui ambiguitate, ca împlinire, ca neterminare sau ca final deschis – chiar în lumina ultimului San Rocco, care se încheie cu un pseudo Call for Papers, unde redacția nu solicită nimic, ci oferă: scoțând la lumină „lista completă a tuturor numerelor San Rocco rămase nepublicate”. Adică pagini de idei, referințe și notițe în formă crudă, needitată, „câte puțin din toate” – de la „editoriale aproape-serioase până la glume banale sau inadmisibile”. „Din lista asta, cu puțină imaginație, mai puteți scoate încă vreo 20 de ediții San Rocco”, conchid, (auto)ironic, autorii. De fapt în aceeași cheie în care au și construit revista: cu o rigoare subtilă, cu gesturi și asocieri libere, uneori cu filtrul unei priviri ingenue, alteori cu tușe de sfidare sau exagerări, întotdeauna fără a se lua prea mult în serios.

„San Rocco este o revistă despre arhitectură. Este scrisă de arhitecți. Nu rezolvă probleme. Nu este o revistă utilă. Nu este nici serioasă, nici prietenoasă. Nu va dura pentru totdeauna.”

Mai sunt câteva trăsături esențiale ale publicației care trebuie punctate – și toate țin de o intenție vădit „anacronică” și subiectivă de a face lucrurile „altfel” (de a scrie diferit, de a gândi dialogul text-imagine altfel decât se întâmpla în practica curentă, din anii 2010, în presa de specialitate, atât cea academică, cât și cea comercială).

 

Printre aceste gesturi „altfel” se numără: „luxul de a fi lenți”, explică Matteo Ghidoni, „un mod de lucru ce se opune producției digitale, care e rapidă, instantanee și în căutarea senzaționalului”. Apoi apelul la „desene axonometrice”, într-un moment în care nu mai erau la modă, fiind exact opusul a ceea ce e vizual atractiv (acea „comunicare impresionistă a arhitecturii”). Aici nu vorbim doar de un instrument de reprezentare care „reduce” obiecte diverse la un limbaj comun, ci de filosofia generală a revistei de a gândi un discurs critic sub semnul continuității și sincronicității, indiferent de epoci, stiluri, discipline – astfel, orice poate fi comparat cu orice, și abia atunci întreaga istorie trecută devine „contemporana noastră”. Nu în ultimul rând, proiectul revistei reușește să reconstituie figura plurivalentă („pierdută”) a arhitectului, care trebuie să conțină în aceeași măsură și ipostaza de intelectual/scriitor/critic, separarea lor fiind percepută ca artificială: „Arhitectul practicant trebuie să știe să scrie și să gândească, să își poată expună coerent ideile.”

Imagini din Book of Copies, un proiect editorial de tip „arhivă de cunoaștere”, marca San Rocco.

Închei într-o notă de-a dreptul administrativă (dar nu degeaba) pentru a vă recomanda amplul interviu realizat de arh. Andreea Chircă cu Matteo Ghidoni, în igloo 209 din 2022, și a da de înțeles că, în mod excepțional, s-ar mai găsi câteva exemplare San Rocco la librăria PUNCH – prilej să descoperiți și alte publicații de arhitectură interesante, dintre care unele prezentate în dosarul tematic din igloo 220.

 

Articol publicat în Dosarul din igloo 220 / iunie-iulie 2024 /
Reviste experimentale de arhitectură

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0