Dosar #224: Meandre sau experiența mobilității lente. Traseu pe malul estuarului râului Tagus, Portugalia

ARHITECTURĂ: Topiaris Landscape TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: João Guimarães

De-a lungul aglomeratei zone metropolitane a Lisabonei se întinde un ecosistem complex, surprinzător, mlăștinos, aparținând estuarului râului Tagus și constituindu-se într-un parc verde de 85 de hectare. Deși extrem de spectaculoasă și valoroasă prin floră și faună, această zonă umedă era izolată de mediul urban și percepută doar de la mare distanță. Proiectul semnat Topiaris Landscape integrează natura în existența orașelor din jur, propunând o infrastructură ecologică de mobilitate, agrement și cercetare.

Intenția proiectului inițiat de Municipalitatea Loures fusese, în primul rând, de a completa strategic căile de circulație între localitățile din suburbia Lisabonei – o zonă intens tranzitată – prin rute pietonale și pentru biciclete care să asigure un traseu continuu și noninvaziv de-a lungul malului râului Tagus, după principiile unei mobilități soft. 

O analiză a sitului și a împrejurimilor a dezvăluit un peisaj neașteptat, ce a deschis noi perspective pentru proiect. Era vorba de un mozaic de ecosisteme naturale în vecinătatea unui context puternic urbanizat, iar în ciuda proximității sale, zona era inaccesibilă. La doar câteva minute distanță de cartierele dens populate, se găsea un teritoriu vast de bălți, mlaștini sărate, stufărișuri, toate susținând o multitudine de habitate pentru floră și faună – de altfel, un scenariu cunoscut și Bucureștiului, prin exemple recente precum Delta Văcărești sau Parcul Sticlăriei. Fiind zonă protejată, proiectul arhitecților de la Topiaris Landscape și implementarea sa au respectat protocoale riguroase pentru a reduce perturbarea habitatului, precum și pentru a conserva și a restaura, pe alocuri, peisajul prin plantări noi și prin reintroducerea anumitor specii endemice.

Construcția efectivă a traseului constă într-o pasarelă din lemn ridicată pe o structură de stâlpi, cu o lățime de 3,50 m (pentru a permite atât traficul pietonal, cât și cel pe bicicletă) și o elevație variabilă (între 1 și 5,50 m deasupra nivelului solului), ce oferă protecție în cazul inundațiilor, dar și diferite relații spațiale între utilizatori și mediu. Traseul a fost dotat cu elemente de „distragere” și imersare în peisaj: puncte de observare a păsărilor, zone de odihnă sau de pescuit, tuneluri umbrite.

Fără a pierde din vedere funcția sa principală – de circulație –, proiectul invită trecătorii să se și bucure de o călătorie pe care majoritatea o fac zilnic, să încetinească sau chiar să se oprească pentru câteva minute în spațiile special amenajate. Însăși forma acestui drum suspendat – în linii curbe, sinuoase, inspirate de meandrele unui râu – prelungește, în mod plăcut, experiența. În partea de sud, un element inedit deviază de la traseu – Cercul Tagus, o buclă perfectă ce permite o mai bună observare a mlaștinii sărate în diferitele ei stadii.

Deși gândit inițial ca soluție pentru o rută de circulație, proiectul a căpătat cel puțin încă două dimensiuni la fel de prețioase – cea de agrement și cea de cercetare și educare –, sensibilizând publicul și autoritățile locale cu privire la importanța gestionării responsabile a apelor și a ecosistemelor ce se formează în jurul lor, precum și a relației dintre mediul natural și cel construit.

 

PROIECT: Traseu pe malul estuarului râului Tagus; AMPLASAMENT: Loures, Lisabona, Portugalia; LUNGIME TRASEU: 7 km; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Topiaris Landscape – Catarina Viana, Teresa Barão, Luis Ribeiro, Ana Lemos, Elsa Calhau, Rita Salgado, André Godinho, Henrique Mateus, Rita Lopes, Miguel Brito, Nuno Lecoq (consultant ecologie peisageră); STRUCTURĂ: Pedro Delgado, Alexandre Pinto, Nuno Silva; SIGNALISTICĂ: Pedro Silva e Sousa; STUDIU DE MEDIU: Bioinsight; BENEFICIAR: Municipalitatea Loures, Portugalia; FINALIZAT: 2024 (proiect în desfășurare)

 

Articol publicat în igloo 224 / waterfronts / februarie – martie 2025

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0