fbpx

Dotare pentru viitor: stadionul „Ion Oblemenco”, Craiova

În cele aproape 3 decenii de conectare la ritmul din ce în ce mai accelerat al lumii europene, arhitectura contemporană din România a avut sincronii și aritmii cuceritoare. Asemenea oricărui alt domeniu de la noi, defazajul creează caracter.
O intervenție arhitecturală care se apropie cu substanță aproape eterală de o frumusețe superioară (și nu mai „lipsește cu desăvârșire” din oraș) este Stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova, inaugurat anul trecut.
După activarea plină de succes a unei zone din Cluj cu Sala de Sport Multifuncțională din anul 2014, precedată de Cluj Arena în 2011, biroul de proiectare Dico și Țigănaș și-a îndreptat aceeași atenție a proiectării coordonate – urbanism, arhitectură, inginerie, interior și peisagistică – către orașul Craiova. Proiectul de față este exemplar și are toate calitățile arhitecturale ale unei dotări pentru viitor.

img_6757

Arh. Șerban Țigănaș:
Noua arenă „Ion Oblemenco” de la Craiova s-a așezat peste cea veche, contribuind la continuarea unei tradiții și a unei pasiuni unice a oltenilor pentru fotbal. Dreptunghiul de gazon este același pentru stadionul vechi și cel nou. Doar iarba este proaspătă, irigată și întreținută cu tehnologii actuale. Statuia marelui jucător care a dat numele stadioanelor a rămas și ea pe locul ei. Proiectul a pornit de la un studiu de fezabilitate ambițios făcut de o altă echipă.

Un mare disc dedicat circulației perimetrale este accesibil dintr-o succesiune de platforme care se însumează în spațiul public de primire, racordat la oraș. Acest aparat de acces distribuie și colectează publicul spectator sau oferă un traseu pentru o promenadă, atunci când arena nu găzduiește evenimente majore. Pe acest disc se așază structura din arce suple din oțel care învelesc și se agață de perechile de stâlpi înalți din beton. Gradarea masivității, dinspre bază spre apogeu, este atât materială, cât și luminoasă. Pentru a atinge o suplețe maximă, un model al structurii a fost testat în tunelul de vânt. Un recipient cu o formă simplă, mare conține toate spațiile pentru public, sportivi, oficiali, jurnaliști și toți cei care contribuie la spectacolul din arenă: hotel, club, loje și birouri, restaurante și studiouri, vestiare, spații tehnice și parcări pentru vehicule.

Anvelopa acestui complex de funcțiuni se mulează pe forma arcelor, în straturi. Linia ondulată a acestora sugerează faldurile unei cortine care se ridică pentru a dezvălui spectacolul din arenă. Mișcarea parcă oprită arată locurile în care concentrează intrările principale. Formele curbe ale fațadei sunt replicate în interior de ondulația limitelor superioare ale gradenelor pentru spectatori, optimizând poziția acestora față de teren. Tema transparenței se regăsește atât la fațadă, cât și la acoperișul care practic o continuă. Lumina naturală pătrunde în interior, iar cea artificială, a reflectoarelor, se anunță în exterior. Volumele și planurile își fac echilibru, se completează și contrastează.

Culorile clubului sunt proclamate la mare distanță prin volumul alb strălucitor care intră în dialog și se compune prin silueta sa cu cerul albastru, în zilele frumoase. Acest binom cromatic se repetă în interiorul arenei, unde țesătura structurii metalice albe pregătește deschiderea ochiului de cer. Pentru arhitecți și constructori, să aduci atâtor oameni arena pe care o așteaptă de mult este un mare privilegiu. De aici înainte totul depinde de cei care vor oferi spectacolul. Sperăm să atragă mereu și să devină locul de care se leagă amintiri de neuitat, locul în care din emoția fiecăruia se compune emoția tuturor.

poze-aditionale-1


__________
PROIECT: COMPLEX SPORTIV CRAIOVA – STADION DE FOTBAL

ADRESĂ: B-DUL ȘTIRBEI VODĂ NR. 34, CRAIOVA
SUPRAFAȚA TERENULUI: 76 971 mp
SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ LA SOL: 27 000 mp
SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 
54 160 mp 
DEZVOLTATOR ȘI ANTREPRENOR GENERAL: Asocierea SC CON-A SRL, SC ACI SA, SC NISAL SRL, SC Dico și Țigănaș Birou de Proiectare SRL 
ARHITECTURĂ: Dico și Țigănaș
ECHIPA DE PROIECT: Florin Dico, Șerban Țigănaș, Alexandrina Kiss, Bogdan Dico, Răzvan Petriș, Robert Kadar, Andreea Darac, Andreea Văduvescu, Oana Mănciulea, Adina Merloi, Carmen Brădățeanu 
STRUCTURĂ: Plan 31
INSTALAȚII: Instaldata Proiect
ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Dico și Țigănaș
PROPRIETAR: Municipiul Craiova
FINALIZAT: 2017

Materialul complet a apărut în igloo #185_smart cities / aug-sept 2018
igloo_185-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0