Două volume și o curte: The Bridge

O strategie de implant urban interesant desface masa construită a unui imobil de birouri înalt în două volume prismatice, configurate abil, astfel încât să țină între ele o curte. Demersul determină echipa de proiectare de la Epstein să dea – prin ansamblul de birouri The Bridge – un răspuns arhitectural care privilegiază nu doar spațiul închiriabil, ci și utilizatorii acestuia. The Bridge oferă aproximativ 86 871 de metri pătrați construiți, dar și un acces în curte.

Ansamblul recent inaugurat este situat în cartierul Orhideea din București, alături de Podul Basarab, pe fostul amplasament al fabricii de pâine „Spicul”. Bine irigat de artere majore, rute de autobuz, linii de tramvai și stația de metrou din apropiere, situl clădirii The Bridge este chiar vizavi de centrul comercial Orhideea și aproape de Politehnică.

Ansamblul include două clădiri construite în faze separate. Prima clădire, cu suprafață închiriabilă de aproximativ 36 207 de metri pătrați, are forma literei „C”. Ea creează o curte amenajată pentru utilizatori și generează un nivel curent generos dar, în același timp, oferă lumină naturală și vederi la aproape fiecare unitate de lucru. Cea de-a doua clădire, cu o suprafață totală de 21 270 mp, este de tip bară și e dispusă astfel încât să închidă parțial curtea la vest de sit, permițând ambelor volume să beneficieze de curte. Ambele clădiri stau pe o dală ce include o structură de parcare subterană, pe două nivele, cu o capacitate de cca 700 de mașini.

The_Bridge_vladpatru

The Bridge încorporează o serie de caracteristici de proiectare durabilă care au permis proiectului să obțină certificarea LEED-CS Platinum. Aceste caracteristici de clădire sustenabilă includ captarea apei de ploaie pentru udarea amenajării peisajere din proximitate, evacuarea apei pluviale prin separarea uleiului și a elementelor poluante. Sticla este, de asemenea, pusă în operă cu responsabilitate față de consum – foile de geam au eficiență ridicată în izolare și au fost proiectate personalizat în funcție de expunerea cardinală a fațadelor. Iluminatul cu LED-uri și sistemul HVAC furnizat de către FläktGroup România au contribuit la performanța energetică a clădirilor.

Spații pentru biciclete, parcare pentru autovehicule cu energie alternativă și chiar o amenajare peisajeră cu toleranță la secetă poziționează The Bridge într-o alternativă responsabil energetică asumată corect.

Ansamblul celor două clădiri are – din concepție – dorința de a fi perceput într-o apariție medie, fără să domine prin înălțimea sa, mizând dimpotrivă pe o prezență așezată cu respect față de vecinătăți, cu o scară justă, ce are o eleganță și sofisticare derivate din simplitatea limbajului arhitectural. Clădirea se percepe în simultaneități: pietonal sau din mersul mașinii, de pe pod, răspunzând cu ritmarea volumului care determină o vibrație asumată a fațadelor. Accesul pietonal face experiența apropierii de clădire și trecerea spectaculoase, cu un parcurs prin colonada de acces. Intrarea în foaierul clădirii e o surpriză. Spațiul interior impresionează prin înălțime, volum și transparență.

Traversat de planeitatea texturată a pardoselii și plafonului, vitrajul fațadei-cortină se dematerializează, permițând spațiului interior să se extindă spre curte. Astfel, foaierul se deschide transparent spre exterior, articulând interioarele la peisaj și dizolvând limita dintre afară și înăuntru. Așezată bine proporționat între cele două clădiri ale ansamblului The Bridge, curtea are valențe de agora. Grădina este factorul de atracție și deconectare de la aglomerație. Comunicarea funcțională și vizuală dintre spațiul construit și natură este amprentată de liniștea grădinii. Compunându-se din două volume și o curte, ansamblul The Bridge nu e doar premiat Leed Platinum, ci și un „pod” al calității arhitecturale corect integrate în context.

Mulțumiri partenerilor din revistă care sunt și furnizori ai proiectului: Alukönigstahl România, FläktGroup.

Proiect: The Bridge; Adresă: Șoseaua Orhideelor 15c, București; Dezvoltator: Forte Partners; Proiect arhitectură: Epstein Architecture & Engineering; Proiect structură: Edit Structural; Instalații: MC General Construct Engineering; Arhitectură peisajeră: Green Shop; Antreprenor general: Bogart Construct; Proprietar: Forte Partners; Finalizat: 2017

Articol apărut în igloo 184 iun-iul 2018

The_Bridge_vladpatru