fbpx


White November igloo

Drumul turistic Trollstigen

Amplasat pe coasta vestică a Norvegiei, într-o zonă de fiorduri, situl panoramic Trollstigen poate fi vizitat doar pe timp de vară. În ciuda (sau poate tocmai datorită) inaccesibilităţii zonei, proiectul cuprinde o suită de facilităţi destinate turiştilor – parcare şi restaurant, galerii acoperite, platforme, trasee şi mobilier de exterior, destinate admirării peisajului.

Text: Ioana Păunescu
Foto: Reiulf Ramstad Architects, Diephotodesigner.de
Randări: Reiulf Ramstad Architects/MIR

Platoul Trollstigen acoperă o suprafaţă de aproximativ 600 000 de metri pătraţi, iar distanţa de la un capăt la celălalt poate fi parcursă în cam 20 de minute de mers continuu. Totodată, complexul poate primi, în perioada de vară, până la 100 000 de vehicule cu turişti, logistica infrastructurii reprezentând una dintre cele mai ample părţi ale proiectului.

Pe timp de iarnă, zăpada ajunge în zonă la până la 7 metri înălţime; în restul anului, inundaţiile de mari proporţii pot produce pagube considerabile. Pentru a face faţă acestor violente forţe ale naturii, toate materialele folosite şi toate detaliile structurale au fost gândite pentru a rezista unor condiţii extreme, fără însă a compromite imaginea arhitecturală, simplă, elegantă şi mulată parcă pe diferitele forme de piesaj. Materialele utilizate – piatră, beton, sticlă şi oţel Corten – creează un ansamblu care completează imaginea unică a naturii, fără a concura cu ea. Interacţionând cu peisajul şi subordonându-se acestuia, pentru a oferi vizitatorului cele mai spectaculoase privelişti, din puncte inaccesibile natural, Trollstigen este structurat sub forma unei suite de mici platouri de belvedere, suspendate deasupra pantelor abrupte sau a apei, legate prin pasarele care preiau forma sinuoasă a terenului natural, înconjurând malul lacului sau urcând pantele abrupte. Punctul central, amplasat în zona de depresiune, este ocupat de o zonă de servicii şi parcare, organizată în jurul restaurantului dispus, pe un soclu din piatră, chiar la marginea lacului.

Betonul – principalul material folosit – a fost finisat în funcţie de contextul peisagistic în care diferitele obiecte arhitecturale au fost amplasate; lustruit, buciardat, cu mistria sau turnat în cofraje de diferite forme, materialul pare că preia din textura specifică fiecărei zone. De asemenea, oţelul Corten aduce un contrast cromatic plăcut, iar caracteristica sa de a oxida în timp va accentua patina deja existentă.

Mai mult decât un obiectiv turistic, platoul Trollstigen este un ansamblu „environment friendly”; apele menajere sunt filtrate şi reciclate, infrastructura este proiectată astfel încât să consume cât mai puţină energie, iar întregul complex beneficiază de autonomie datorită unei mini hidrocentrale – parte din proiect.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0