fbpx

Dublă recunoaștere europeană

Premiul Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană – Mies van der Rohe Award este cea mai prestigioasă competiţie de profil din Europa, iar anul acesta România se află pe lista celor 40 de proiecte finaliste, cu două lucrări semnate de ADN Birou de Arhitectură (Occidentului 40) și, respectiv, STARH (Restaurare, amenajare sediul filialei teritoriale a Ordinului Arhitecților din România).

ADN Birou de Arhitectură este pentru a doua oară nominalizat la Mies van der Rohe Award, fiind singurul birou din România care a ajuns în anul 2015 în cele 40 de proiecte finaliste ale competiției, cu proiectul Urban Spaces – Dogarilor (publicat de igloomedia în albumul Locuințe colective din România 2).

Model

Situat în București, pe strada Occidentului numărul 40, imobilul de locuințe colective oferă o imagine contemporană și spații inovatoare. Volumul general este spart prin avansări şi retrageri în case mai mici cu înălţimi diferite. Astfel, percepţia clădirii se face secvențial, iar relaţia cu construcţiile învecinate şi cu ţesutul fragmentar este nuanțată și îmbogățită sensibil.

Model

Particularitatea și inovația proiectului rezidă în alternative la suprapunerea pe orizontală tipică locuințelor colective. Astfel, în locul seriei tipice ampilate omogen, cele 20 de apartamente sunt organizate pe jumătăţi de nivel, generând o serie de spaţii dispuse pe etaje decalate, diferenţe de nivel cu variaţii de înălţime şi profunzime. În plus, apartamentele sunt dublu orientate, aducând un confort atânt ambiental, cât și de privire locuirii.

2018-11-24_ocd_sectiuni_02

Proiectul Occidentului 40 publicat în Locuințe colective din România 3, editat de igloomedia – cu care ADN Birou de Arhitectură este nominalizat la EU Mies Award 2019 – este un proiect multipremiat: a fost câștigător al ediției din 2018 a Anualei de Arhitectură București, câștigător al ediției Romanian Design Week la categoria locuințe colective, precum și nominalizat în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură 2018.

Model

2018-11-24_ocd_matrice-planuri

Proiectul de Restaurare, amenajare a sediului filialei teritoriale a Ordinului Arhitecților din România, semnat STARH, este al doilea proiect prin care România se află în lista finaliștilor la Premiile Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană.

Tema proiectului a făcut obiectul unui concurs local pentru restaurarea și conversia casei în sediul OAR pentru Filiala București, cu birouri, bibliotecă, spații de întâlniri și ateliere de lucru.

Situl este amplasat într-o zonă istorică a Bucureștiului, într-o piață urbană destructurată. Înțelegerea contextului a contribuit la generarea unei perfuzii publice și, în același timp, a unei conexiuni cu cartierul.

Intervențiile asupra casei au fost făcute fără a modifica integritatea tipologiei. Prin urmare, proiectul vizează găsirea măsurii în care gestul de intervenție poate rămâne neobservat. Casa mică, cu o amprentă de 118 m², are subdiviziunea tipică pentru așa-numitele „căsuțe de vagon” ale orașului, cu săli comunicante cu uși de sticlă, primul etaj cu dormitoare, iar demisolul și mansarda folosite doar pentru anexe.

Intervenția a implicat o extindere discretă asupra spațiilor principale interioare, făcând noi legături spațiale și de vizibilitate între niveluri, ca să indice integritatea în fiecare parte a interiorului său. Deci, plăcile au fost perforate de „ochiuri de sticlă”, iar zona bibliotecii a fost dezvoltată pe două niveluri, care lasă aparentă vechea structură de lemn.
Obiectivele Premiului Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană – Mies van der Rohe Award vizează promovarea și înțelegerea semnificației calității și reflectarea complexității semnificației arhitecturii în termeni de realizări tehnologice, constructive, sociale, economice, culturale și estetice.

În cursa pentru EU Mies Award 2019, alături de ADN Birou de Arhitectură și STARH concurează unele din cele mai mari nume ale arhitecturii contemporane. Au fost selectate 383 dintre cele mai creative și inovatoare proiecte din toată Europa, din care numai 40 se află în shortlist-ul competiţiei.

În faza finală a competiției vor intra numai 5 proiecte, iar acestea vor fi anunțate mâne, în 13 februarie.

Câștigătorul competiției va fi anunțat pe 7 mai, la Pavilionul Mies van der Rohe din Barcelona, când vor avea loc deschiderea expoziției, prelegeri și dezbateri, prezentarea publicației și ceremonia de decernare a premiilor.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0