Dumbrava Vlăsiei: Casa E+E. Dura lex, sed lex?

Dumbrava Vlăsiei promite să devină un cartier rezidențial atipic pentru dezvoltarea imobiliară din România. Situată la mai puțin de o oră de București, înconjurată de pădure, cu un proiect urban interesant care combină străzi sinuoase, spații publice și zone verzi, Dumbrava Vlăsiei devine un loc special. Peisajul construit are o scară umană, are case aproape de pământ și combină forme diferite, cu amplasamente și aliniamente aproape libere.

O sumă de abordări originale ne determină să înțelegem că ceea ce a fost construit până în prezent încurajează experimentul. Să fie acesta prescripția unei viitoare rezervații de arhitectură contemporană românească unde viitorii vizitatori vor face fotografii, iar ghizi voluntari vor anima liniștea cartierului cu comentarii animate? Nimeni nu poate ști.

Un parc public de o amploare remarcabilă este situat chiar în inima noului cartier. Elementele care alcătuiesc „arsenalul” specific unui spațiu folosit armonios, precum mobilierul urban, carosabilul, trotuarele, iluminatul stradal, sunt luate în considerare încă din fazele incipiente de proiect și sunt puse în funcțiune cu cea mai mare rigoare.

„Imaginați-vă o casă așa cum o doriți” nu este afirmația clientului ideal coborât în realitate din visele arhitecților. Concursul de arhitectură „Dumbrava Vlăsiei” a avut această temă. E+E arhitectură a fost una dintre echipele de proiectare invitate să participe la concursul ale cărui unice constrângeri au fost reglementările urbanistice și limitarea bugetului.

Care a fost reacția la sed lex, vagum labor? asta ca să parafrazăm celebrul dicton latin.

cosmindragomir_dv-ene_016

Mihai Ene răspunde că pentru un arhitect libertatea totală în abordarea unei case poate fi un moment în și la care el evident visează. Însă inexistența impunerilor arhitecturale normale poate fi o capcană înșelătoare. Lipsa reperelor spațiale, morfologice, istorice sau culturale care caracterizează intervențiile într-un cartier complet nou, la punctul zero al devenirii sale, este uneori un obstacol important. Pare să nu dezvolte sau să nu alimenteze procesul creativ inerent arhitecturii. În consecință, lipsa limitelor generează auto-cenzura, dezvoltarea conștientă a unui set personal de valori.

Am aflat de la Adela și Mihai Ene că prima lor idee a fost o casă pe un singur nivel, cu o curte proprie spre care spațiile se deschid, îmbogățind legătura vizuală a fiecărei camere cu acces la exterior, menținând o relație discretă cu frontul stradal.

cosmindragomir_dv-ene_044

Casa propusă are o dezvoltare spațială liniară, este perpendiculară pe stradă și e alcătuită și susținută de o succesiune de secvențe spațiale, calibrate domestic în funcție de necesitățile funcționale.

Spațiile interioare sunt eliberate de balastul mobilierului printr-un procedeu spațial de centrifugare a depozitărilor. Astfel, camerele casei sunt delimitate prin pereți funcționali, întotdeauna de aceeași grosime, ce conțin mobilier și echipamente – de la dulapuri și rafturi la blaturi de bucătărie.

Două curți externe întrerup liniaritatea casei, una care anunță accesul și o alta, mai generoasă, poziționată în raport cu bucătăria și aria de dining/sufrageria.

cosmindragomir_dv-ene_095

Casa este împărțită în două zone: una adiacentă străzii, proiectată pentru viața de zi cu zi, caracterizată de fluiditatea spațiului, iar alta retrasă, privind spre partea opusă, zona de noapte, care asigură intimitatea.

O posibilă referință a fost „casa-vagon”, al cărei sens riscă astăzi să aibă conotații negative. Dar acest proiect demonstrează că înșiruirea camerelor este o caracteristică morfologică a zonei rurale în cauză și, în ciuda simplității ei aparente, are un potențial spațial încă insuficient exploatat în arhitectura locală contemporană.

Proiect: Casa E+E; P+1; Amplasament: Dumbrava Vlăsiei, Balotești, România; Suprafața construită desfășurată: 280 mp; Client: Loreco Investment; Arhitectură și arhitectura peisajului: Ene+Ene Arhitectura; Architecți: Mihai Ene, Adela Ene; Structură: Profesional Construct Proiectare – Paul Ioan , Florin Nicolitov; Instalații: Alma Instal Pro – Adrian Sandu; Consultanți: Vision Property Partners; Constructor: Vlad Group; Producător de mobilier fix: Publimpres; Finalizat: 2019; Premiul 1 (Ex Aequo) în categoria Locuințelor individuale la Anuala de Arhitectură București

Proiect apărut în igloo #191 / aug-sep 2019

cop_igloo_191