Duplex F
Apartamentul amenajat la etajele cinci şi şase ale unui nou complex rezidenţial din Bucureşti surprinde prin rezolvarea neconvenţională a partiului şi a principiilor de funcţionare: spaţiul de 290 mp este rezultatul conectării a două unităţi de tip duplex, accesul realizându-se la nivelul etajului şase, unde este amenajată zona de zi, iar cele două zone de noapte complet separate, amplasate la etajul cinci, sunt accesibile prin două scări proprii.
Nivelul superior, amenajat ca open-space şi inundat de lumină naturală, permite multiple scenarii de utilizare, datorită planimetriei tip „potcoavă” şi a relaţiei atent studiate între funcţiuni: de la petreceri cu mulţi invitaţi la momente de relaxare în familie.
Zona de zi se dezvoltă pe trei faţade ale clădirii, cu suprafeţe vitrate de mari dimensiuni şi o terasă-dining care constituie punctul nodal al planului, din lateralul căreia se coboară pe o scară deschisă spre cele trei dormitoare destinate copiilor, cu două băi adiacente. Pe latura opusă, dincolo de living, e conturată o zonă mai liniştită a casei, care începe cu un birou, cu baie proprie, şi continuă cu o scară închisă ce duce către ansamblul matrimonial de la etajul cinci. Dormitorul, baia şi dressingul de aici se dezvoltă cu eleganţă pe o suprafaţă întinsă, echivalentă cu cea a dormitoarelor copiilor. Repetatele filtre traversate cresc confortul şi gradul de intimitate al spaţiului, aducând tuturor membrilor familiei independenţa dorită.
Nivelul superior, amenajat ca open-space şi inundat de lumină naturală, permite multiple scenarii de utilizare, datorită planimetriei de tip „potcoavă” şi a relaţiei atent studiate între funcţiuni: de la petreceri cu mulţi invitaţi (zgomotul transmis la etajele inferioare este atenuat) până la întâlniri de familie, momente de lectură sau de odihnă şi de joacă. Întreg spaţiul gravitează în jurul şemineului Totem, deschis pe toate laturile şi amplasat în punctul de legătură al celor două jumătăţi ale apartamentului.
Texturile şi culorile utilizate în amenajare sunt calde, vesele, predominant naturale, dar combinate cu materiale contemporane precum sticla colorată, inoxul satinat sau lacul. Parchetul din stejar rindeluit, periat şi uleiat manual, este textura definitorie pentru atmosferă; i se adaugă diferite materiale – mobilier şi placări de pereţi din MDF lăcuit (Poliform), ţesături şi tapete monocrome, dar texturate din gama ivoire – café-au-lait, precum şi accente în culori aprinse – ceramica ruginie Marazzi din baia matrimonială, pe fondul unor pardoseli şi placări din piese mari, care alcătuiesc o suprafaţă continuă.
Ceea ce aduce unitate întregii amenajări – şi subliniază totodată aerul confortabil şi sofisticat – este sistemul de iluminat proiectat în colaborare cu un consultant profesionist – Luminna. Realizat integral cu tehnologie LED, sistemul este dozat cu atenţie pentru fiecare spaţiu în parte, astfel încât să pună în valoare tipul de materiale utilizate (lucioase, mate, poroase) şi să asigure un nivel de lumină optim, concomitent cu evitarea fenomenelor de strălucire excesivă.
Două direcţii doar aparent antagonice – creativitatea şi simplitatea, minimalismul – au generat, într-un echilibru bine stăpânit, toate detaliile interesante ale amenajării: tapetul-meniu şi inserturile de sticlă roşie din bucătărie, desenul geometric al mobilierului fix din MDF alb care separă bucătăria de dining, cele trei biblioteci încastrate din living, din aceeaşi familie formală cu şemineul, fanta orizontală la nivelul mesei de lucru între birou şi living, peretele central al băii matrimoniale care defineşte în jurul lui o adevărată zonă de relaxare de tip spa, inclusiv o mică terasă plantată.
Duplexul F în această formulă de amenajare câştigă detaşat competiţia cu o locuinţă individuală de aceleaşi dimensiuni nu numai datorită mixului inedit de funcţiuni şi spaţii, dar mai ales pentru perspectiva senzaţională de la nivelul etajului al şaselea, cu cerul mereu liber.