fbpx

ecoBiblioteca

Text: Luiza Hanc

Atunci când vorbim despre arhitectură sustenabilă în România, cel mai adesea suntem priviţi cu o sprânceană ridicată. Nu e ceva cu care suntem obişnuiţi, nici ceva pe deplin acceptat. Da, admirăm proiectele arhitecţilor celebri de afară – care, apropo, construiesc verde de peste 10 ani – dar nu vedem acest lucru posibil aici, pentru că: a) presupunem că astfel de construcţii sunt scumpe şi b) nu există aproape niciun precedent local la care să ne raportăm. [ecoBiblioteca] vorbeşte tocmai despre asta: cel mai înalt nivel de sustenabilitate poate fi atins în România.

Totul a început cu ideea programului Biblionet de a actualiza unele din bibliotecile româneşti de mult depăşite. Proiectul dezvoltat împreună cu Consiliul Român pentru Clădiri Verzi a ridicat însă ştacheta din două puncte de vedere: propune ameliorarea accesului la informaţie introducând laptopuri conectate la internet (programul Biblionet) şi, mai important, poate, oferă o lecţie activă de responsabilitate asupra mediului prin faptul că proiectul presupune o renovare sustenabilă de nivel înalt. În vara anului 2010, s-a organizat un concurs, iar biblioteca publică din satul Cacica, judeţul Suceava a fost desemnată câştigătoare. Proiectul se numeşte [ecoBiblioteca].

În proiectele de arhitectură verde, munca de echipă are o pondere mult mai mare decât în proiectele obişnuite. Arhitecţii, inginerii, designerii de interior, peisagistul şi managerul de proiect se întâlnesc des pentru a discuta despre proiect. Designul sau proiectarea integrată înseamnă egalitate între membrii echipei şi vizibilitate maximă a muncii fiecărei discipline faţă de celelalte. Întâlnirile de lucru (“design charettes”) sunt organizate cu regularitate de-a lungul întregii succesiuni de faze ale proiectului, inclusiv cea actuală.

Echipa proiectului s-a hotărât să ţintească spre certificarea Living Building Challenge, iar proiectul [ecoBiblioteca] a fost înregistrat la International Living Future Institute, categoria Renovări, Transect 2. Provocarea Living Building este compusă din şapte zone de performanţă sau Petale: Sit, Apă, Energie, Sănătate, Materiale, Echitate şi Frumuseţe, fiecare din acestea fiind subîmpărţită la rândul ei în mai multe Imperative. Toate Imperativele caracteristice unei tipologii trebuie îndeplinite pentru a primi certificarea. Din punct de vedere sustenabil, proiectul trebuie să atingă cele mai înalte standarde. Până în prezent, există doar patru clădiri certificate Living Building în întreaga lume. [ecoBiblioteca] va deveni, cel mai probabil, prima astfel de clădire din spaţiul european.

Aviz celor sceptici: proiectul este în plină desfăşurare. Lucrările de şantier au început la sfârşitul lunii iunie 2011 şi Faza 1 a fost realizată conform planului. Până acum, s-au petrecut o serie întreagă de operaţiuni pe sit. Stratul toxic de azbest ce acoperea iniţial construcţia a fost îndepărtat şi înlocuit cu draniţă de provenienţă locală. În plus, trei tuneluri solare au fost deja instalate pe panta nordică, pentru a aduce lumină naturală în spaţiul interior, în absenţa ferestrelor.

Dar iluminatul nu este singura cauză a risipei energetice. Încălzirea este şi ea o problemă, iar atingerea nivelului optim de confort termic poate fi îndeplinită prin alegerea unei soluţii inteligente de izolare a pereţilor exteriori. În clima umedă şi rece din Cacica, soluţia optimă a fost cea a panourilor termoizolante structurale (SIP) compuse din două straturi de oxid de magneziu şi spumă din ulei de rapiţă (recoltă românească). Până la sfârşitul lunii septembrie, panourile fuseseră aplicate pe pereţii exteriori şi în zona de fundaţie şi soclu. Va urma!

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0