fbpx

Editorial #194: Schimbarea contra și pro

A devenit o practică zilnică să faci o schimbare. Notarea schimbării este și ea în pragul genericu­lui. Oare derizorie? Aproape că suntem indife­renți, din prea multă uzură, la termenul nou (a se citi NEW). Schimbăm – poate prea repede – obiecte minore, mobilier și case. Schimbăm valori. Ne prefacem și prefacem deteriorând cu perseverență semnificația lui a face în sensul definirii de persona, om, făptură. Reguli, guverne și lucruri majore, reprezentative apar și dispar cu frecvența și consistența unor efemeride. Locuri de muncă, profesii, parteneri își schimbă, cu o durată comprimată, ritmul și conținutul.

Suntem oare pregătiți să menținem zilnic, în fiecare clipă, pasul cu lumea pe care o tot schimbăm? Avem instrumentele și suflul de a o prinde din urmă? Realizăm consecințele? Găsim justa perspectivă? Găsim timpul necesar? Iată numai o serie de – alte – întrebări la interogarea din editorialul precedent – ce urmează?

În sensul conținutului, formei și spiritului igloo, la întrebarea ce urmează răspundem sigur: ceva bun. Da, pare straniu, pare atipic, este uimitor să spui că ai în perspectivă lucruri valoroase, în care crezi, pe care le susții și față de care iterezi zilnic misiunea de credință, în cazul nostru arhitectura.

Revista igloo, adică echipa sa, oamenii săi, avansează în fiecare an teme corelate celor mai interesante fenomene, evenimente și concepte care operează în arhitectură. Portofoliul de conținut – atât al revistei, cât și cel al cărților editurii – intră în rezonanță cu schimbarea. Oferă repere, observă critic, remarcă mutații, înregistrează și comentează reacții, informează și indică o raliere valorică.

Anul 2020 poate avea și schimbări în bine. Igloo media menține lucrurile bune și face ajustări benefice, necesare, de permanentă reconectare la preocupările internaționale din domeniul arhitecturii și designului. igloo se întreabă justificat cu ce viteză se citesc astăzi textele din print și cu câtă plăcere se zăbovește pe o imagine uimitor de grăitoare, fascinant construită și captivantă, excelent prezentată? Din dorința unui echilibru contemporan între online și hardcopy, text și imagine, am revăzut. Cum? În favoarea citirii, identitatea grafică a revistei redefinește și relația sa cu informația digitală. În ce mod? Am făcut schimbarea cu o bucurie pe care sperăm că o veți simți. Am lucrat cu mult drag pentru pagină, tratând-o ca pe un câmp deschis în care plantezi semnificații și le aștepți creșterea. Am trimis în digital și mai mult conținut care se oferă multiplicat nu doar în pertinența informației și numere sau metri pătrați, ci și în lucruri greu comensurabile: plăcere, încredere, bucurie.

Astfel, refuzând superficialul și suficiența, îmbrățișând cu substanță schimbările de dinăuntrul orașului, ale societății, ale arhitecturii și ale reinventării profesiei de arhitect, subiectele propuse construiesc în revista igloo un amalgam semnificativ. Anul 2020 debutează în numărul 194 cu un discurs despre tensiunea fertilă efemer-durată. Următorul număr revine la valori de specificitate și identitate. Într-un context al omogenizării, internaționalizării și al dificultății de a plasa, în înțelesul de conectare la loc, anumite produse ale arhitecturii contemporane din lume – îngrijorant unificatoare – vorbim de arhitectură regională.

Căutăm un modus operandi comun, o atitudine consecventă în intervenția arhitecturală, un corp recognoscibil într-o diversitate cu fine trăsături comune. Verde este și Arhitectura Verde, iar cheia de lectură a abordării noastre înregistrează atât temele de arhitectură sustenabilă, cât și moduri inedite de a lucra cu volume și suprafețe plantate în oraș, în construcții, în spații exterioare și interioare. Apar noi tipuri de grădini și, pentru a le înțelege, privim bine documentat și, așa cum v-am obișnuit, către exemple relevante.

Continuăm demersul de cercetare, dezbatere și familiarizare a arhitecților și publicului larg din precedentul B:MAD Bucharest: Modernism Art Deco cu un număr dedicat Art Deco-ului – un fenomen care merită studiat, comentat și prezentat cu consecvență. Cum vom trăi împreună – How we will live together reprezintă tema ediției a 17-a a Bienalei de Arhitectură de la Veneția, pe care o aducem în paginile igloo și în fața ochilor cititorilor. Vrem și suntem determinați să fim la curent cu cele mai semnificative răspunsuri la agenda arhitecturii și să înțelegem noul său contract spațial. Ultimul număr al anului 2020 intră în universul magic al Scenografiei. Prezentăm o artă ale cărei convenții și mod de creație sunt legate determinant de arhitectură. Suntem interesați să observăm transferuri de metode, principii și influențe între cele două domenii, ca vase comunicante ale creației cu spațiul.

Asumându-și responsabil și, sperăm, creativ decizia de schimbare, revista igloo optează pentru prefixul pro, aduce și împarte cu dvs., din acest număr, o schimbare.

Editorialul din igloo #194_Efemer-Permanent

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0