fbpx

EFdeN a păşit cu dreptul!

Proiectul EFdeN s-a lansat oficial joi, 3 octombrie, într-un context deosebit. Evenimentul, susţinut la Biblioteca Naţională a României, s-a bucurat de prestigioasa prezenţă a numeroase personalităţi din România, toate venite să îşi arate susţinerea pentru această iniţiativă. În acest cadru participanţii la lansare au avut ocazia să afle toate detaliile despre soluţia cu care finalista României se va prezenta în vara anului 2014 la Versailles în cadrul concursului Solar Decathlon Europe.

EFdeN a păşit cu dreptul!

EFdeN reprezintă România la concursul internaţional Solar Decathlon Europe 2014, cea mai prestigioasă competiţie de arhitectură solară şi tehnologii integrate dedicată studenţilor. Echipă multidisciplinară, formată din peste 50 de studenţi din vaste domenii de studiu, EFdeN răspunde unei provocări interesante şi anume inovare în construcţia unei case solare eficiente energetic. Fără a se opri la proiectarea şi construcţia unui prototip de locuinţă solară inteligentă, această iniţiativă se doreşte a fi exemplul necesar de la care să pornească schimbarea de mentalitate în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi protejarea mediului înconjurător.

EFdeN a păşit cu dreptul!

Evenimentul de lansare oficială a EFdeN a fost moderat de Claudiu Butacu, Preşedintele Asociaţiei Solar Decatlon Bucureşti. Printre invitaţii de onoare care au deschis sesiunea de prezentare a proiectului, dorind să-şi manifeste sprijinul pentru această iniţiativă, s-au numărat distinsul dr. ing. Tudor Prisecaru, Director al Activităţii de Cercetare din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, dar şi reprezentaţi ai universităţilor partenere, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea Politehnică Bucureşti şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”. Astfel, în sală au fost prezenţi Prof. Dr. Ing. Radu Văcăreanu, prorector pe cercetare Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Prof. Dr. Arh. Ana-Maria Dabija, prorector pentru coordonarea activităţii de cercetare ştiinţifică-dezvoltare-inovare, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu” Bucureşti, Arh. Pierre Bortnowski, Manager de proiect PRISPA, Prof. Dr. Arh. Zina Macri, coordonator universitar EFdeN şi Mihai Toader Pasti, Manager de proiect EFdeN.

EFdeN a păşit cu dreptul!

Întrucât există precedent în ceea ce priveşte participarea României în cadrul competiţiei, Pierre Bortnowski, Project Manager-ul PRISPA, a reamintit succesul obţinut de România la Madrid în 2012. Mai important, a vorbit despre experienţa competiţiei, despre aventura SDE ce a dus la clădirea unor frumoase prietenii între membrii echipei, dar şi cu celelalte echipe participante. Discuţia a fost urmată de discursul Managerului de Proiect al EFdeN, Mihai Toader Pasti, care a prezentat succint ce este EFdeN, dar şi misiunea noului proiect, şi anume proiectarea şi construcţia unei case solare eficientă energetic, destinată mediului urban.

EFdeN a păşit cu dreptul!

Astfel, EFdeN propune o locuinţă viabilă pentru fostele spaţii industriale, existente atât în Bucureşti cât şi în celelalte metropole, care rezolvă probleme de densificare a locuirii şi mobilitate, atât din punct de vedere al transportului, dar şi al locuinţei. Gândit pornind de la problemele Bucureştiului, generate de situaţii precum lipsa unei dezvoltări multipolare, prototipul poate funcţiona în sensul revitalizării urbane în multe foste oraşe industriale din România. EFdeN propune o casă modulară eficientă energetic, adaptabilă la situri urbane dificile şi restrictive, orientată către utilizator, cu design şi compartimentare flexibile. Proiectul presupune construirea în funcţie de natură, fiecare aspect al casei fiind gândit astfel încât să fie în concordanţă cu aceasta. Mai mult, spaţiul verde este integrat în locuinţă sub forma unei sere hibrid dedicate conceptului de ”urban farming”care este în acelaşi timp un spaţiu recreaţional, dar şi un element central al arhitecturii şi al instalaţiilor casei. Această zonă, prin integrarea sa, reprezintă inovaţia pe care o aduce EFdeN: prima casă eficientă energetic care înglobează un spaţiu verde productiv.

EFdeN a păşit cu dreptul!

Evenimentul a dorit să evidenţieze şi importanţa colaboratorilor, fară de care construcţia efectivă a acestui prototip ar fi imposibilă. De aceea, după prezentarea detaliată a prototipului solar şi a soluţiilor la care membrii echipei au ajuns, evenimentul a continuat sub forma unor discuţii particulare între colaboratori şi reprezentanţi ai departamentelor componente ale echipei. Scopul acestor discuţii a fost găsirea celor mai oportune soluţii pentru construirea casei, împărtăşirea know how-ului dinspre colaboratori către studenţi, şi nu în ultimul rând, realizarea unei strânse legături între aceştia şi echipă, legătură ce se va menţine de-a lungul întregului proiect.

EFdeN a păşit cu dreptul!

EFdeN a ridicat cortina în faţa unui public de specialitate, a viitorilor colaboratori şi a multor altora care au vrut să fie încă de la început alături de acest proiect. Dar acesta a fost doar primul pas! Din ianuarie se va iniţia construcţia la prototipul de casă solară pentru ca din aprilie aceasta să fie deschisă publicului din România. Desigur, punctul culminant al proiectului va fi în vara 2014 când locuinţa va fi montată în satul solar din Versailles, de pe domeniile cunoscutului palat. Până atunci, însă, aventura continuă şi vă invităm să ne fiţi alături şi să ne urmăriţi pe pagina noastră de Facebook, Twitter sau Google+.

EFdeN a păşit cu dreptul!

EFdeN a păşit cu dreptul!

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0