fbpx

Elbphilharmonie

Text: Viorica Buică
Foto: José Campos, Oliver Heissner

Un oraş cu o istorie agitată, Hamburgul se re-inventează în prezent în acord cu viaţa sa cosmopolită, ale cărei direcţii sunt date de creşterea populaţiei şi de schimbările economice pozitive. Spre deosebire de alte momente de prosperitate, o deosebită atenţie este acordată acum (re)integrării clădirilor de patrimoniu în imaginea contemporană a oraşului, într-o complexă şi dinamică relaţie între nou şi vechi.

Evitând o abordare rigidă a restaurării/reconversiei, majoritatea proiectelor realizate aici în ultimii ani dezvăluie utilizări şi modelări surprinzătoare ale spaţiilor, precum şi o atenţie desăvârşită pentru detalii. În mijlocul acestora, element-cheie în ambiţiosul proiect Hafencity prin care vechea zonă portuară este redată oraşului, Elbphilharmonie, cu a sa siluetă de vas ancorat în port, creează un nou reper cultural, valoros atât prin propriile-i funcţiuni, cât şi prin calitatea de model în recuperarea unei clădiri cu istorie.

Proiectul biroului Herzog & de Meuron, ce aşază pe vechiul depozit de formă triunghiulară Kaispeicher o impresionantă structură de sticlă, generând astfel o serie de spaţii publice mai puţin convenţionale, ne vorbeşte despre puterea arhitecturii de a schimba locuri şi comunităţi, de a crea/încuraja cultura prin interacţiune umană. Dincolo de imaginea generală de impact, clădirea atrage prin multitudinea de posibile utilizări, „imitând”, la o altă scară, funcţionarea complexă a oraşului: din 2012, aici se vor găsi o mare sală de concerte, cu 2 100 de locuri, o sală pentru muzică de cameră, cu 550 de locuri, restaurante, baruri, apartamente, un hotel de 5 stele, o parcare de mari dimensiuni şi, esenţial pentru calitatea socială a proiectului, o piaţă urbană situată la o înălţime de 37 de metri, între cele două volume, de unde vizitatorii – localnici şi turişti deopotrivă – se vor putea bucura de o panoramă 360 de grade a oraşului.

Scara proiectului este amplificată de istoria sitului: în 1875, în zona docurilor Sandtorhafen, a fost construit primul depozit, o clădire neo-gotică maiestuoasă – Kaispeicher –, care a devenit repede simbolul oraşului pe măsură ce Hamburg devenea un important centru comercial internaţional. Distrusă în mare parte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost demolată în 1963, iar pe locul ei, în 1966, arhitectul Werner Kallmorgen a construit Kaispeicher A, un volum cu o structură solidă, care prin pereţii de cărămidă se integrează vizual în zonă, dar ale cărui faţade dovedesc un radicalism şi o forţă de abstractizare aparte. Folosită mult timp ca depozit pentru boabe de cacao, clădirea a fost închisă la sfârşitul secolului 20 şi iniţial s-a dorit transformarea ei într-un centru media; după ce acest proiect a fost abandonat, Herzog & de Meuron au venit cu inspirata idee a Filarmonicii, acceptată cu entuziasm atât de autorităţi, cât şi de locuitorii oraşului, şi astfel vechiul depozit a devenit un suport de nădejde pentru silueta cu accente extravagante a noului centru cultural – un cristal gigantic a cărui înfăţişare se va schimba pe măsură ce „prinde” reflecţiile cerului, apei sau ale oraşului.

Dincolo de originalitatea întregului ansamblu, ce ţine de recuperarea inedită a unei vechi structuri şi de amestecul complex de funcţiuni publice şi private, proiectul este unic şi prin modul în care re-defineşte spaţiul filarmonicii: oamenii şi muzicienii sunt cei care determină organizarea internă, iar spaţiile se configurează mult mai fluid, organic, încurajând interacţiunea şi dialogul. Mai mult, pentru a obţine o acustică de cea mai înaltă calitate, sala propriu-zisă de concerte este decuplată la o înălţime de 50 de metri de restul clădirii, stabilind un nou reper de inginerie structurală, iar pereţii sunt îmbrăcaţi într-un material special izolator – White Skin.

Amplasată central, Elbphilharmonie va avea pentru Hamburg efectul unei acupuncturi bine ţintite, capabile să stimuleze şi să elibereze energiile care vor defini noua identitate cultural-creativă a oraşului.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0