Elena Țara, linii și pasiuni ce se convertesc în universuri ilustrate
Când te numești Tzara, e imposibil să nu-ţi dea târcoale bucuriile și caznele artistice. Elena Ţara (Tzara illo) nu putea fi excepţia de la regulă, prin urmare convertește în ilustraţie stări, bucurii, taine, locuri în care îi place să stea la o cafea, fobii pe care încearcă să le alunge. Ilustraţiile sale au, dincolo de diversitatea tehnicilor abordate (vectori, acuarelă), paletă cromatică sau tematică, o dimensiune a suavului și inefabilului, o amprentă specifică a unui stil care se încheagă cu fiecare proiect finalizat. Tinerei absolvente de Arhitectură (UAUIM) i s-a strecurat în poveste provocarea desenului-ilustraţie, devenind o pasiune care promite „să se dea peste cap”, convertindu-se în carieră. Eli este precum ilustraţiile sale – diafană, creativă – și, pe măsură ce stăm de vorbă la o cafea într-unul din locurile pe care a ales să le ilustreze pentru un viitor proiect personal, o parte din pasiunea și plăcerea liniilor și formelor trasate pe hârtie reală ori virtuală i se ghicește pe chip și în cuvinte.
Cum ai ajuns la ilustraţie?
Am descoperit ilustraţia în timpul facultăţii. Prin anul 3 sau 4, a trebuit să fac un cadou – un desen în acuarelă, și așa am pornit. Apoi au început să apară cereri de ilustraţii de la persoane care mi-au descoperit lucrările pe Instagram. Vorbind despre începuturi, când am terminat facultatea, m-am simţit într-un fel constrânsă să îmi aleg calea. Lucram deja la Intro, un loc pe care îl iubesc mult și unde am descoperit designul de obiect. Pendulând între posibilitatea de a profesa arhitectura și de a vedea ce se poate întâmpla cu ilustraţia, am hotărât să rămân part time la Intro și să continui cu proiectele de ilustraţie.
În toamna anului trecut, ai acceptat provocarea Inktober…
La începutul lui octombrie, am realizat că nu făcusem niciodată Inktober – provocarea de a desena în fiecare zi timp de 30 de zile – și m-am gândit să nu urmez tema propusă la nivel global, pentru că nu avea legătură cu mine, hotărând să desenez ceva de care îmi era frică: animalele. Seria de ilustraţii rezultată se numește „Girls and Pets”.
Într-o seară de joi cu vin, petrecută la ALEF Espresso Bar, Eli a tras o spaimă din cauza câinilor care zburdau prin spaţiu. Așa s-a născut ideea expunerii seriei „Girls and Pets” pe unul dintre pereţii micului și primitorului cafe-bar de pe Calea Victoriei. Rezultatul a fost complet încurajator, multe dintre ilustraţii găsind doritori de a pleca acasă cu una dintre fetele însoţite de animale. Eli face și proiecte de branding (pentru Bebe Organic, spre exemplu) și se străduiește să nu dezamăgească niciun iubitor de ilustraţie care își dorește o colaborare.
Cum se conturează proiectele personale de ilustraţie?
Mai nou, am început să lucrez pe subiecte. Îmi aleg o temă generală și pornesc de acolo. În ianuarie, spre exemplu, am încercat să vorbesc vizual despre niște branduri locale pe care le iubesc. Așa s-a născut o serie de 10 ilustraţii în care se regăsesc, spre exemplu, Lăptăria cu Caimac, Ioana Ciolacu, NALU, Biodeck, De Ceramică, iar impactul a fost mai mare decât m-aș fi așteptat. De data aceasta am lucrat în vector, digital. Îmi doresc să continui să ilustrez ideea de comunitate printr-o serie a locurilor în care îmi face plăcere să merg. Am început cu cafenelele și, momentan, am o listă de 9: Origo, ALEF, Trofic, BOB, Frudisiac etc. Ideea temei este să fac un perete din cafenea, cel arhetipal, dinspre geam.
Cine te inspiră din lumea tot mai nuanţată a ilustratorilor?
Îmi plac lucrările Ioanei Șopov și admir curajul echipei Visual Playground de a încerca să susţină comunitatea artiștilor vizuali.
Alte pasiuni pe interval?
Designul de obiect, care s-a concretizat acum doi ani în proiectul unei noptiere, „U-Neat”, ce se găsește la Intro. Pentru realizarea noptierei, am lucrat cu un atelier local din Hunedoara. În prezent, lucrez la un dulap pe care trebuie să îl pictez – o provocare ce mă încântă, fiind ceva ce fac în premieră.
Pe Elena Ţara și ilustraţiile sale le puteţi descoperi pe Instagram: instagram.com/tzara.illo
Interviu apărut în Banchiza Urbană 12 / primăvară 2019
Ilustrația de pe copertă e realizată de Elena Țara
➡️ Găsești Banchiza la Cărturești, prin cafenelele prietene din oraș și mai ales la noi în shop sau direct la redacție.