fbpx

Emporia

Emporia, proiectul arhitecților suedezi Wingârdhs, este un shopping mall inedit, recent deschis în Malmö, Suedia, care întâmpină vizitatorii printr-o uriaşă spărtură curbată ce oferă un ca-racter unic f­­aţadei, lăsând impresia unei scurgeri stilizate de lavă. Încon­jura­tă pe toate laturile de străzi, construcţia mizează pe efectul intrării de chihlimbar, unde faţada de sticlă curbată aurie acoperă grilajul structural învelitor care poate fi îndoit pentru a îngădui luminii zilei să pătrundă în curtea intrării.

Text: Sabin Borș
Foto: Tord-Rikard Söderström

Emporia

Construit pe trei niveluri, complexul este marcat de forma inedită a spărturii, a cărei funcţionalitate a ridicat numeroase critici, dar care oferă un caracter aparte clădirii. Arhitecţii au conceput acoperişul sub forma unui parc de mari dimensiuni, unde mai multe peluze, terase şi pavilioane alcătuiesc un peisaj abstract faţetat şi desenează un spaţiu amplu de socializare căruia urmează să i se adauge în curând un restaurant în aer liber şi un centru spa.

Emporia

Pentru tranziţiile din interiorul construcţiei, arhitecţii au ales soluţii unice pentru fiecare atrium, unde tonurile vii intră în dialog cu forme dinamice ce oferă impresia unui ansamblu în mişcare nu doar la exterior, ci şi în interiorul centrului. Interiorul s-a vrut a fi o depăşire a convenţiilor la care apelează alte centre de shopping. Toate liniile şi volumele interioare au fost concepute în aşa fel încât să existe o sinergie între modelele de mari dimensiuni şi detaliile complicate ce descriu interiorul. Efectul pe care îl realizează supradimensionările elementelor în dialog cu diferite gradaţii coloristice contribuie la impresia de mişcare dinamică pe care o imprimă întregul ansamblu.

Emporia

Nu în ultimul rând, o serie importantă de lucrări de artă contemporană au fost incluse în designul acestui complex, accentuând astfel rolul tipologic iniţial al acestui tip de construcţie, acela de spaţiu agregat unde relaţiile sociale pot creiona noi conţinuturi legate de experienţe: instalaţia de lumini a lui Petteri Nisunen şi Tommi Grönlund de la intrare, sculpturile din bronz realizate de Joep van Lieshout sau lucrările de artă din sticlă realizate de Silja Rantanen sunt doar câteva dintre acestea. Mai mult decât un simplu mall, Emporia este un amplu proiect de planificare urbană ce poate fi considerat un veritabil spaţiu comunicant între spaţii cu funcţionalităţi multiple: birouri, locuinţe, retail. Cu toate acestea, intenţia arhitecţilor a fost aceea de a masca mare parte din clădirea dedicată zonei comerciale, care ar urma să se integreze în ţesătura generală a oraşului, lăsând doar colţul de clădire cu Intrarea de Chihlimbar vizibil marcat. Fără îndoială, forma puternică şi atractivă a ansamblului oferă imaginea unei construcţii cu personalitate, unde jocul suprafeţelor anulează dife-renţa dintre spaţii şi face ca toate oglindirile să transmită ideea de prezenţă şi tangibilitate. Complexul beneficiază de două parcări. O primă parcare poate fi accesată pe latura nordică a complexului, prin intermediul unei rampe ce duce la parcarea viu colorată ce rezonează material şi stilistic cu intervenţiile din interiorul complexului. În faţa ansamblului, o parcare suplimentară asigură un număr important de locuri care să dinami-zeze fluxul auto.

Emporia

Emporia

Curţile interioare ale complexului au fost gândite în aşa fel încât să poată fi accesate atât din interior, cât şi din exteriorul clădirii, fiind protejate de vânt. Toate funcţiile de retail au fost amenajate pe trei etaje şi dispuse în formă de opt, lăsând astfel impresia unei curgeri subtile a timpului şi materialităţii. Grupate în jurul atriumurilor viu colorate, magazinele au fiecare o temă diferită ce intră în dialog cu formele dinamice ale ansamblului, generând astfel impresia unui tot unitar, surprins în mişcare. Chiar dacă întreaga clădire mai poate fi ex­tin­să în sus şi spre vest, ea oferă o imagine de ansamblu coerentă şi închegată.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0