Eroziune lentă, semn al duratei: turnul de observație din Negenoord

Negenoord este o fostă zonă de extracție a pietrișului (aproximativ 150 ha) transformată în rezervația naturală numită Maasvalley Riverpark. Cu o suprafață de 2 500 de hectare, aria e situată pe ambele maluri ale râul Maas, graniță între Belgia și Olanda. Reabilitarea fostei cariere oferă și un spațiu excelent de protecție la inundații, subiect permanent de infrastructură în zonă.

Goude Liniaal, un birou de proiectare tânar și inovator, a fost comisionat de o organizație guvernamentală – care reamenajază toate fostele zone de extracție a pietrișului – pentru un proiect care să pună în valoare peisajul. Conceptul pentru reamenajarea Negenoordului s-a axat pe dezvoltarea spontană a naturii, educația în înțelegerea mediului și utilizarea recreațională.

Astfel, pentru a experimenta pe deplin zona, turnul de observație proiectat a fost construit pe o mică proeminență naturală. Construcția e ferită de inundațiile din timpul iernii prin amplasarea în punctul cel mai înalt al micului deal. Materiale locale, excavate din zona râului Maas, respectiv pământ, lut și pietriș, alcătuiesc pereții exteriori, iar tehnica de construcție a pământului compactat oferă arhitecților posibilitatea de a exprima durata. Suprafața pereților se va eroda lent, astfel încât pietrișul va deveni vizibil după un timp.

011-uitkijktoren-stokkem

Tehnica, veche de mii de ani, poate fi regăsită în întreaga lume. Pământul umed se umple într-un cofraj rezistent, în straturi de 15 cm grosime și se comprimă mecanic la 12 cm. Amestecul corect de nisip, argilă și pietriș îl face potrivit pentru a construi pereți portanți. În interiorul turnului, un miez central ce conține scara este realizat dintr-un beton special șlefuit tocmai pentru a arăta la rându-i pietrișul ce îl alcătuiește.

Diferite secvențe spațiale conduc vizitatorii în partea de sus. Pe podestele orizontale ale celor trei scări se deschide o altă perspectivă către mediul înconjurător. Forma triunghiulară și poziția colțurilor au fost determinate de panorame specifice și de o subtilă referință la fortificații de tip Vauban.

Turnul este prima clădire publică din pământ din regiunea Benelux. Clădirea afirmă prin expresia arhitecturală locul în care e edificată, iar materialele din sit o ancorează și mai puternic în mediul său. Standardizarea tehnicii de construcție este însă în curs de dezvoltare. Pentru moment, nu există încă reglementari și acest lucru face dificilă descrierea normată a tehnicii utilizate într-un proiect public.

Proiect: Turnul de observație din Negenoord; Amplasament: Cariera de extracție a pietrișului din Negenoord, Dilsen-Stokkem, Belgia; Arhitectură: De Gouden Liniaal Architecten; Structură: Util Struktuurstudies; Consultant pământ compactat: Craterre/Vessière&Cie/Bc Studies; Finalizat: 2016

 Proiect publicat în igloo #184 / iun-iul 2018,
cu un dosar dedicat arhitecturii subterane și de pământ

template_sitefb_revista-20

Banchiza de vară te trimite la Summer Well.

Noi avem 1 abonament dublu de dat, tu scapă-ne de el!

VEZI OFERTA