fbpx

Espinazo del Diablo

Pe traseul de pelerinaj lung de 117 km care traversează lanţul muntos Jalisco, un pavilion de belvedere, reculegere şi odihnă marchează vârful Espinazo del Diablo – „Spinarea diavolului”, aflat la peste 2 000 m altitudine. De aici, drumul coboară spre oraşul Talpa de Allende unde se afla statuia Sfintei Fecioare – destinaţia pelerinajului.

Text: Catrinel Negru
Foto: © Iwan Baan

Pavilionul marchează depăşirea celui mai dificil obstacol – o ascensiune lungă şi anevoioasă – şi oferă pelerinilor răsplata unei privelişti splendide împreună cu bucuria de a fi ajuns în cel mai înalt punct al traseului. Funcţiunea construcţiei este una simbolică, valoarea de adăpost fiind subordonată celei de contemplare. De formă circulară, cu un traseu în spirală care urcă şi înconjoară în acelaşi timp spaţiul central descoperit, pavilionul pare generat de fluxul de pelerini care urcă, se odihnesc pe platforma de la etaj deschisă către munţi şi apoi coboară pe altă scară pentru a-şi relua paşii către oraşul din vale.

Urcarea şi coborârea care decurg concomitent cu apropierea de centru – un miez luminos dominat de cer – sunt simboluri ale pelerinajului, exprimând sculptural motivaţia fiecăruia dintre cei peste 2 milioane de călători care parcurg acest drum istovitor. Arcadele asimetrice, fluide ale faţadei exterioare urmează la rândul lor traseul unidirecţional al pelerinilor. Finisajele austere – beton aparent, ţeava circulară, nisip, participă la imaginea sobră şi întregesc în mod discret frumuseţea peisajului natural. Planul spiral realizat din cercuri excentrice permite că pereţii să se transforme în parapeţi şi în banchete fără ca acestea să fie percepute ca adaosuri la forma pură iniţială.

O mică încăpere destinată reculegerii şi rugăciunii individuale amplasată adiacent centrului pavilionului şi apărată de un zid de cărămidă accentuează sentimentul de protecţie care te însoţeşte după îndeplinirea datoriei.

Mica bijuterie arhitecturală de pe Espinazo del Diablo se distinge prin forma iconică şi cursivă şi prin pluralitatea spaţiilor şi senzaţiilor generate printr-un singur gest creator.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0