Estetica încercării: Lucas Zito
TEXT: Ruxandra Enache FOTO: courtesy of Lucas Zito
Pentru Lucas Zito, soluția la provocarea de a crea un design care să îndeplinească atât nevoia de circularitate, cât și proprietățile estetice la care visează este libertatea pe care tehnologia i-o oferă de a încerca. Deși fluxul de lucru al obiectelor sale de iluminat imprimate 3D urmează un protocol prestabilit, rezultatul nu este niciodată preconceput.
Absolvent al Academiei de Design din Eindhoven, Lucas Zito este un designer a cărui practică pendulează între sensibilitatea doctrinei franceze și maniera experimentală și orientată spre soluții a școlii olandeze, rezultând un studiu aprofundat al materialelor ecologice și reciclabile, combinate cu noi tehnologii. Specializat în crearea de corpuri de iluminat prin imprimare 3D, a câștigat atenția publicului cu seria sa Buoy, printată cu ajutorul unui filament din plastic realizat cu amidon de porumb și continuă să impresioneze dezvoltând soluții care sunt atât inovatoare, cât și sensibile.
Serendipitatea de a descoperi ceva care funcționează, de multe ori mai bine decât conceptul inițial, poate umbri ideea originală. De altfel, de cele mai multe ori nu există o idee fixă, ci procesul în sine dictează direcția lucrării. Lucas Zito
Inovația obiectului final provine dintr-o filosofie dobândită prin încercare – pe parcursul procesului de creație, echilibrul dintre funcționalitate și estetică se manifestă în mod firesc, iar greșelile și imperfecțiunile devin esențiale. Chiar dacă e vorba de un proces tehnic și minuțios cum e printarea 3D, „mașina” facilitează procesul creativ, oferindu-i designerului doar mai multe ocazii să-și pună la încercare propria viziune.
În cadrul Salone del Mobile din acest an, sub acoperișul Pavilionului Olandez curatoriat de Nicole Uniquole, la Palazzo Giureconsulti, Lucas Zito este unul dintre reprezentanții designului contemporan olandez, interpretând prezentul ca un timp al cercetării– atât de noi materiale și tehnologii, cât și de noi metode de a se raporta la ele din punct de vedere estetic. În cadrul aceleiași expoziții se află și nume istorice din lumea designului olandez: de la ceramica Royal Delft, la designeri ca Richard Hutten.
Cu noua sa colecție intitulată Daisy, o serie de lămpi printate 3D din plastic reciclat, Lucas reinterpretează tradiția prin coduri estetice specifice contemporaneității, de la înlocuirea transparenței redate de sticlă cu un material artificial ca plasticul, la siluetele stilizate ale unor corpuri de iluminat clasice precum candelabrele. Unul dintre cele mai folosite materiale în lucrările sale este PLA: un bioplastic realizat din amidon de porumb, o alternativă care facilitează legătura pe care designerul vrea să o creeze între estetică și circularitate.
Deși fabricate în totalitate din plastic, lucrările lui Lucas Zito își găsesc în mod natural locul alături de lucrări ale altor designeri olandezi, precum covoarele din iarbă ale Dianei Scherer, care deși, la prima vedere, par că posedă viziuni diferite, împărtășesc aceeași pasiune pentru o nouă estetică, cea a cercetării.
În săptămâna 7-14 septembrie, în cadrul Paris Design Week, Lucas Zito a găzduit și curatoriat în incinta atelierului său o expoziție intitulată „Good selection” care a prezentat proiectele a 28 de designeri internaționali.