„Et in Arcadia ego” – varianta recentă. Hotel Manna, Peloponez, Grecia

ARHITECTURĂ: K-Studio TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Ana Santl

Într-atât de încărcate de mit și imaginar sunt toponimele grecești, încât nu știi niciodată dacă locurile numite sunt reale. Confirm cu acest prilej că o Arcadie geografică totuși există – dincolo (sau dincoace) de Bucolicele lui Virgiliu, de tabloul lui Poussin și de o întreagă istorie de referințe culturale – și că ceva din proverbiala și misterioasa ei frumusețe răzbate încă în lumea de azi. Dovadă stă povestea noului Hotel Manna, ascuns între munți și conifere, ce recuperează moștenirea uitată a unui sanatoriu, într-un proiect inedit de restaurare și conversie semnat K-Studio.

Construit de arhitecți elvețieni la sfârșitul anilor 1920, Sanatoriul Manna a găzduit o vreme pacienți bolnavi de tuberculoză ce veneau cu speranța de a se vindeca în aerul tare, de munte al regiunii Arcadia, Peloponez. Locul nu a rezistat prea mult, căci odată cu descoperirea și răspândirea penicilinei (anii ’30-’40) sanatoriile și-au pierdut importanța. Așa încât Manna avea să fie golit și abandonat, iar diferite fragmente din el reutilizate la alte construcții din zonă.

În urmă cu câțiva ani proprietatea a fost achiziționată de un antreprenor grec, în amintirea verilor petrecute aici în copilărie. Dorința lui a fost de a readuce locul la viață păstrând și redefinind contemporan câteva elemente de continuitate – ideea de ospitalitate, grija pentru corp, liniștea, confortul și regăsirea de sine. Toate acestea au fost atent transpuse în proiectul arhitecților de la K-Studio, care a implicat intervenții exterior-interior pe cât de masive, pe atât de delicate și de subtile, receptive la nuanțele istoriei spațiului. A rezultat un wellness retreat de cinci stele, situat la aproape 2000 m altitudine, în inima unei păduri de brazi – „un sanctuar atemporal”, celebrând omul, natura, timpul și arhitectura laolaltă.

Printre intervențiile de anvergură („chirurgicale”, le numesc arhitecții) asupra clădirii se numără: consolidare și reparare, reconstruirea unei aripi complet degradate, montarea unui nou acoperiș de lemn, înălțarea cu un nivel, realizat din materiale ușoare, reconfigurări interioare, inclusiv modificarea accesului principal. O dimensiune specială a proiectului au constituit-o lucrările de recuperare și restaurare, pentru care arhitecții au apelat la resurse istorice și arheologice și cercetări de arhivă, pentru refacerea elementelor morfologice absente, dar și la meșteri locali, cunoscători ai tehnicilor de lucru în piatră și lemn.

Astfel, o calitate aparte a spațiului e dată de paleta de materiale, texturi și culori folosite, majoritatea simple, naturale, pe cât posibil obținute din surse apropiate (lemn, diverse amestecuri de pietriș, terrazzo, marmură), toate creând o atmosferă de un lux călduros, primitor, amprentat de patină și imperfecțiuni.

O altă particularitate de finețe și de coerență a designului interior este caroiajul din lemn prezent pe plafonul tuturor celor 32 de camere ale hotelului și al cărui tipar se reia și în alte instanțe (în pardoseli, în panourile ferestrelor, în diverse structuri de delimitare a zonelor), ca o trimitere la vechile modele de feronerie ale clădirii originare. Spațiile comune deschise (bar, lounge, bucătării) coexistă organic cu cele introspective, „introvertite” (zona de spa), într-un echilibru menit să reflecte, de fapt, nevoile și căutările celor ce aleg experiența Manna Hotel și a peisajului arcadian, acolo unde omul parcă mai poate păcăli timpul.

PROIECT: Manna Hotel; AMPLASAMENT: Arcadia, Peloponez, Grecia; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 2 981,5 mp; ARHITECTURĂ: K-Studio – Giorgos Mitrogiorgis, Fay Mylona, Marina Leventaki, Vasilis Eleftheriadis, Argyris Mavronikolas, Glykeria Gkougkoudi, Ilias Pitsios, Antonis Tzortzis, Natassa Kallou, Natali Markantonatou; DESIGN TEHNIC: Monogon în colaborare cu CS Architecture – Ioli Zavitsanou în colaborare cu Christina Stamouli; DESIGN INTERIOR: K-Studio, Monogon; STRUCTURĂ: Niki Psilla; ILUMINAT: Eleftheria Deko și Associates Lighting Design; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: H. Pangalou & Associates; FINALIZAT: 2023

 

Articol publicat în igloo 224 / waterfronts / februarie – martie 2025

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0