fbpx

Exercițiu de percepție și perspectivă personală

Mă aflu în spitalul Hirslanden din Zürich. Ieri am fost operată cu succes de cancer la sân. Astăzi mă simt bine și am o surpriză plăcută. În camera mea, am perceput linoleumul de pe podea de culoare neagră-antracit. De fapt, nu l-am prea băgat în seamă. Dar iată că, la prima rază de soare a dimineții, ceea ce părea compact, întunecat și mohorât s-a dovedit a fi o explozie neașteptată de culori amestecate. O pictură abstractă. Lumina, dispoziția, momentul, unghiul din care privim ne oferă perspective diverse.

5_

Se spune că deseori cei care se uită la aceeași imagine nu văd același lucru.

Se mai spune că învățătura lui Isus, de a întoarce și celălalt obraz, vizează tocmai schimbarea perspectivei. Urmând acest gând, vreau să uit circumstanțele personale și izolarea la care suntem condamnați cu toții. Decid să fac o plimbare și să privesc spitalul în care mă aflu ca pe o galerie de artă.

1

23

4Totul a început de la lucrările artistului Carlos Matter, pe care îl admirasem mai de mult într-o altă galerie. Seria „Farmacia” îmbracă un culoar întreg și conferă spațiului un ritm cadențat și dinamic. Prin contrast, un alt culoar a inspirat artistului o melodie unduită, domoală, melancolică, dar nu mai puțin ornamentală pentru o zonă care altminteri ar fi rămas sterilă ”Silent Shadow”.

6

7

8

9

10_

Mi-au atras apoi atenția scurilele instalații ale plasticianului și cineastului Peter Volkart. „Automate cu deranjamente” și alte asamblaje bizare aparent serioase, dar la o privire mai atentă, ciudate, curioase, excentrice.

11

Pânzele artistei Eva Stürmlin aduc liniște și pace pe coridor.

13

”Lucky trees”, lucrarea Christinei Fessler, conferă energie și vigoare într-un colț stingher.

14

15

Piesele de aluminiu șlefuit ale artistului Jürg Stäuble au un titlu perfect pentru un loc de trecere ­ „En passant”.

16_

Compoziția ”Team Work” a artistului Yvan Pestalozzi reunește forme și simboluri legate de viață: spirala sugerează fertilitate, cercul și sfera reprezintă antiteza spirit și materie, roata inspiră vremelnicia, razele sunt ale soarelui, iar pătratul include cele patru elemente și semnele cardinale. Lucrarea este itinerantă, pentru că servește ca premiu ”Leadership”. Timp de un an, este găzduită de secția care s-a remarcat printr-o calitate deosebită a activității.

17

1819

20

Iubitoare de artă deghizată în pacient, continui incognito vizita în galerie. Am uitat de spital, operație și durere. Observ unghiuri care mă atrag și lucrări al căror autor nu este menționat. Nu mai puțină este însă bucuria de a le descoperi și, odată cu ele, dimensiunea creativă a lăcașului care mi-a refăcut sănătatea. Cu plecăciune și recunoștință, Alina Mondini.

21

 

22

23

24

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0