fbpx

eXplore dance festival

Text: Mihaela Michailov

În perioada 1-16 octombrie, merită să vă conectaţi pupilele la ritmul psihedelic al dansului contemporan. eXplore dance festival vă provoacă la un maraton în care aveţi de parcurs un traseu intens: 30 de spectacole, 21 filme de dans (în parteneriat cu Cinedans Festival/Amsterdam), 8 workshopuri, 5 conferinţe, o masă rotundă, precum şi o serie de evenimente şi programe care propun practici şi metode de lucru diferite: Meet the Next Generation – un program internaţional intens de coaching pentru tineri coregrafi, Critical Endeavour şi Prix Jardin d’Europe.

Critical Endeavour este dedicat elaborării unui sistem de reflecţie asupra dansului contemporan, la care participă critici de artele spectacolului din diferite ţări. La finalul festivalului, ei vor acorda Prix Jardin d’Europe.

eXplore dance festival

Numele grele prezente la această ediţie a festivalului sunt Meg Stuart, Boris Charmatz, Philipp Gehmacher, Eszter Salamon, Jonathan Burrows, Benoit Lachambre/Cullberg Ballet, coregrafi care şi-au construit în timp o gândire solidă asupra spectacolelor pe care le concep.

Boris Charmatz, unul dintre cei mai valoroşi coregrafi ai momentului a fost în 2011 artist asociat al Festivalului de la Avignon. În spectacolele sale construieşte spaţii de regenerare continuă a relaţiei de proximitate dintre dansatori şi public. Coregraful a fost prezent la Bucureşti, ieri, pe 2 octombrie, cu spectacolul Improvisations.

Bulgarul Ivo Dimchev, dansator, muzician, performer, invitat la cele mai importante festivaluri de dans din lume, are inclus în eXplore dance spectacolul I-ON (4 octombrie). Analist al exploziei celulei intime, Dimchev se stoarce de subiectivitate, se vinde, se ficţionalizează şi se reinventează în fiecare spectacol.

Despre Soft Wear, unul dintre spectacolele cu care vine la Bucureşti, Meg Stuart spune: „Îmi place să împrumut termeni din alte domenii şi să îi introduc în dans’’.

Pentru Prix Jardin d’Europe vor concura, printre alţii, coregrafii Sofia Dias & Vitor Roriz, consideraţi cei mai promiţători tineri dansatori din Portugalia.

În cadrul festivalului, Ivo Dimchev va explora pe parcursul unui atelier, metode de construcţie a dramaturgiei pentru un solo, Meg Stuart va propune, într-un workshop, o descindere în corpul memoriei personale prin intermediul improvizaţiei şi Tiago Rodriguez va ţine un Master Class în care va vorbi despre influenţa politicului în elaborarea unui spectacol.

eXplore dance festival vă conectează timp de 16 zile la tensiunile unei gândiri contemporane.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0