fbpx

Expoziţia „Cele mai frumoase cărţi”

Luni, 4 noiembrie, începând cu ora 19.00, la UNA Galeria din Bucureşti (str. General Budişteanu nr. 10), are loc gala de premiere a câştigătorilor primului concurs naţional de design de carte. Cele 6 premii acordate de juriu sunt Premiul I, Premiul II şi Premiul III şi 3 premii speciale: Premiul pentru cea mai bună ilustraţie, Premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru copii, Premiul pentru carte obiect / bibliofilă (pentru categoria specială a acestor lucrări, jurizate separat, în acest an).

Premierea se desfăşoară în cadrul vernisajului expoziţiei „Cele mai frumoase cărţi” care reuneşte cele 39 de cărţi româneşti finaliste ale concursului naţional de design de carte – ediţia 2013 şi o selecţie de cărţi frumoase franceze realizate de editura Actes Sud. Printre cărţile de excepţie expuse graţie sprijinului Institutului Francez din Bucureşti se numără şi cărţi ale artistei Sophie Calle. „În domeniul editorial, în Franţa, există o tendinţă de a produce „cărţi-obiecte” şi nu doar cărţi monografice clasice despre opera cuiva. Această înclinaţie pentru original, pentru excepţional, interesul pentru calitatea foarte ridicată a reproducerilor este ceva nou şi se generalizează mai ales la editorii cărţilor frumoase. Astfel, rafinamentul grafic devine tot mai complex, se manifestă dorinţa de a produce un obiect frumos. Această idee s-a dezvoltat în ultimii ani în domeniul cărţii frumoase, dar şi în cel al literaturii pentru copii. Prima noastră carte care aparţine acestui nou val este cu siguranţă Prenez soin de vous (Aveţi grijă de voi) de Sophie Calle, carte expusă acum şi la Bucureşti.” – spune Géraldine Lay, şef de producţie la editura franceză Actes Sud şi artist fotograf, membru al juriului Cele mai frumoase cărţi 2013. Ceilalţi membri ai juriului au fost: Matei Câlţia, Radu Manelici, Alexe Popescu, Raluca Bem Neamu, Anamaria Pravicencu şi Radu Arghir.

„În continuare, cărţile de arhitectură (şi uneori de artă) par să rezolve cel mai bine ecuaţia format, hârtie, font, layout, tipar. Din păcate, cărţile de copii nu reuşesc încă să pună în valoare ilustraţiile (de multe ori foarte inspirate) tratând superficial celelalte variabile. Cărţile de literatură se îndreaptă de multe ori spre zona lucrului bine făcut, de care e mare nevoie în România.
Felicitări Cele mai frumoase cărţi pentru misiunea de a stabili repere! Cât mai multă lume din piaţă ar trebui sa afle rezultatele, şi criteriile după care se obţin rezultatele.” – Alexe Popescu.

Conceptul expoziţiei este un rezultat al dialogului despre design, carte şi spaţiu purtat între arhitectul Toni Baghiu şi curatorul expoziţiei. “Un parcurs expoziţional printre astfel de cărţi porneşte de la pasiunea palpabilă a cititului „ – Irina Damian.
Expoziţia Cele mai frumoase cărţi este organizată de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi va fi deschisă publicului în perioada 4-8 noiembrie.

Evenimentul face parte din proiectul cultural Cele mai frumoase cărţi din Romania, aflat la ediţia a II-a, în cadrul căruia a avut loc un masterclass dedicat profesioniştilor din domeniul editorial, cât şi o serie de expoziţii de carte. Cărţile finaliste in ediţia 2013 au fost expuse deja la Târgul de Carte de la Frankfurt, în pavilionul României în perioada 9-13 octombrie 2013, având parte şi de un vernisaj special la care au participat membrii ai Federaţiei Editorilor din Europa. O parte dintre cărţile finaliste au fost prezentate publicului ieşean la Bookfest Iaşi. Toate cele 39 de cărţi selectate vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte „Best Book Design from All Over the World”.

Cei interesaţi vor găsi mai multe detalii despre proiect pe www.celemaifrumoasecarti.ro.

Organizator: Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0