fbpx

Expoziţia FUTUROTEXTILES

Un pulover care îţi verifică permanent starea de sănătate, dantelă din rădăcini de căpşune sau o rochie din celuloză care creşte singură, fără cusături, produsă de microbii care duc la fermentarea vinului: în cea de-a treia ediţie a expoziţiei Futurotextiles inovaţia tehnologică atinge uneori cote SF şi se-mbină cu arta şi cu moda haute couture. Expoziţia, care s-a încheiat pe 14 iulie la Cité des Sciences la Paris, va fi itinerată toamna asta şi-n România, între 10 şi 29 septembrie la Timişoara şi începând cu 15 octombrie la Bucureşti.

Text & foto: Institutul Francez

„Originile fibrelor sunt câteodată ciudate. Cafeaua, o pietricică de bazalt, sau glicina pot da naştere unei fibre, unui fir, unei ţesături. Noile fibre par să vină direct din domeniul ştiinţifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enducţie, apretare şi microîncapsulare, capătă proprietăţi cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale de exemplu îţi pot modifica anumite condiţii fizice în funcţie de mediu devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice…” Caroline David, curatoarea expoziţiei.
Proiectul Futurotextiles s-a născut în urma avântului tehnic şi cultural al oraşului Lille, capitală culturală europeană în 2004. începând cu 2006, la iniţiativa lille3000, expoziţia propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuinţări ale textilelor contemporane, de la creaţia artistică la ştiinţe aplicate. De la prima ediţie, expoziţia Futurotextile a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea întreagă (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz). După primele două ediţii (2006, respectiv 2008), expoziţia actuală include noile descoperiri şi pune accentul pe fibrele naturale, pe ultralejer şi pe invenţii demne de autorii de SF.
Expoziţia este compusă din 3 părţi: cea pedagogică, în care sunt explicate originile şi diversitatea textilelor, cea ştiinţifică, în care se pune accentul pe tehnologia viitoare a textilelor şi cea artistică, pentru că noile fibre şi proprietăţile lor speciale inspiră mai mult ca oricând creatorii şi designerii.

Două exemple de aplicare a „futurotextilelor”

Medicină – Tricoul Psyché este echipat de captori discreţi care înregistrează ritmul cardiac şi respirator al individului care îl poartă, cât şi mişcările acestuia. Informaţiile sunt transmise instantaneu către o centrală printr-un sistem de IP/GPRS, iar adaptatea tratamentului poate astfel fi precisă şi ultra-rapidă.
Modă – Wooden Textile realizat de Elisa Stro zyk. Jumătate lemn, jumătate textil, acest material dur şi suplu în acelaşi timp nu-şi găseşte locul în nicio categorie. Mirosul şi aspectul îl fac să pară în acelaşi timp familiar şi straniu, pentru că poate lua forme neaşteptate şi poate procura experienţe tactile paradoxale. Du-ul Léa Peckre (creatoare) şi Elisa Strozyk (creatoare a materialului), a imaginat pentru Futurotextiles prima ţinută din textil lemnos.
La Timişoara, expoziţia se va desfăşura la Halele TIMCO (strada Circumvalaţiunii 8-12) iar accesul la expoziţie va fi gratuit. La Bucureşti expoziţia va fi prezentată între 15 octombrie şi 17 noiembrie, în spaţiile pentru expoziţii temporare ale Muzeului Naţional de Istorie a României.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0