Expoziţia Trans(a)parenţe – Itinerariu în cele mai importante centre culturale din ţară
După oraşe precum Cluj, Sibiu şi Timişoara, Fundaţia Arhitext a adus expoziţia tematică Trans(a)parenţe şi la Botoşani, în perioada 7-12 august. În cadrul maratonului cultural, expoziţia prezintă 98 de proiecte din 20 de ţări din Europa Centrală şi de Est.
Galeriile de Artă «Ştefan Luchian» din Botoşani au găzduit două din cele patru secţiuni ale expoziţiei: Filtrări stilistice – la nivelul unor abordări stilistice, moderne şi contemporane şi Deschideri funcţionale – concordanţa expresiei arhitecturale cu programul/funcţiunea, prin apel la unele formule consacrate/recognoscibile. Turneul Expoziţiei Trans(a)parenţe continuă la Suceava, între 8-25 august, la Uzina de Apă, unde vizitatorii sunt invitaţi să descopere alte secţiuni din cadrul expoziţiei: Desprinderi estetice – atenţia acordată prelucrării formale/estetice, respectiv Plăsmuiri materiale – recursul la tehnologie şi materiale contemporane.
Începând cu data de 18 august, toate cele patru secţiuni se vor reuni în Suceava. Dintre proiectele selectate în cadrul expoziţiei, 22 reprezintă România, pe care le veţi regăsi alături de proiecte din alte 19 ţări. Expoziţia este însoţită de un catalog ce reuneşte toate cele 98 de proiecte cu o serie de articole critice şi teoretice scrise de specialişti în domeniu din Europa Centrală şi de Est. Începând cu luna iunie a acestui an, Expoziţia Trans(a)parenţe a fost itinerată în centre culturale importante din întreaga ţară: Timişoara (3-15 iunie), Cluj (20 iunie-6 iulie), Sibiu (9-30 iulie), Botoşani (7-12 august), cu încheierea turneului la Suceava (8-25 august). Realizată şi în 2013, ca element central al Trienalei de Arhitectură East Centric 2013, Expoziţia Trans(a)parenţe a luat naştere ca exercițiu de articulare a unui demers critic privind fenomenul arhitectural contemporan din regiune. Scopul expoziţiei este acela de a (i)lumina şi de a face vizibile și lizibile liniile de fugă/forță atât a discursului la nivelul obiectelor de arhitectură, cât şi la nivelul abordărilor teoretice și critice. Expoziţia îşi propune identificarea unor demersuri şi discursuri cu particularităţile, nuanţele şi specificităţile locale/regionale, ce ne-ar permite o mai uşoară şi mai echilibrată comparaţie cu fenomenele arhitecturale la nivel mondial. Se urmaresc, totodata, identificarea, verificarea şi validarea unor soluţii locale privind satisfacerea nevoilor şi aspiraţiilor specifice timpului şi contextului local şi regional.