Extindere în armonie Art Deco – Muzeul de Artă Asiatică din Seattle

03-Seattle-Asian-Art-Museum_Image-Credit-Tim-Griffith

În armonie cu clădirea Art Deco din 1933, proiectată de Bebb și Gould, renovarea și extinderea Muzeului de Artă Asiatică din Seattle e o creşterea firească în contextul dat. Spaţiile sunt compuse pentru a se integra atât faţă de patrimoniul existent, cât şi în peisajul din Volunteer Park, proiectat de Olmsted.

„Noile și revigoratele galerii proiectate de LMN Architects prezintă arta din colecția muzeului care nu a mai fost vizibilă publicului până acum, iar temele lor rezonante vor provoca încântare și curiozitate deopotrivă. Noile legături spre Volunteer Park sunt uimitoare. Suntem recunoscători orașului Seattle, personalului și susținătorilor SAM, precum și directorului pensionar al SAM, Kimerly Rorschach, a cărui dedicare extraordinară a adus la bun sfârșit acest proiect” – Amada Cruz, director Illsley Ball Nordstrom și CEO al Seattle Art Museum (SAM).

16-Seattle-Asian-Art-Museum_Image-Credit-Tim-Griffith

Firma americană de proiectare LMN Architects a realizat proiectul de renovare, extindere şi modernizare a Muzeului de Artă Asiatică din oraşul Seattle. Proiectul, remarcabil, operează în trei paliere de intervenţie simultană: reabilitarea şi conservarea clădirii Art Deco existente, oferirea unui cadru spaţial reconsiderat şi extins expunerii dedicate artei asiatice şi suplimentarea programului existent cu spații comunitare, educaționale și de conservare contemporane. Muzeul a fost redeschis la începutul acestui an, iar prezenţa, punerea în valoare şi integrarea clădirii Art Deco existente în ansamblul nou reprezintă elementul marcant al proiectului.

Ce înseamnă armonie Art Deco în acest proiect arhitectural complex? Esenţa conceptuală sau chiar linia directoare a filtrelor sensibile de gândire care urmăresc: fluiditatea elegantă a spaţiului, linii de parcurs muzeal clar trasate şi emoţia descoperirii luminii naturale. Într-un cuvânt, o frumuseţe Art Deco reiterată contemporan.

 

Partea de vest a clădirii, cea Art Deco, are o secvenţă de intrare canonică stilului – treptele şi intrarea reprezentativă deschid luminos, chiar înalt, holul existent. Către Fuller Garden Court se desfășoară noul hol, cel al extinderii care modelează spaţiul în favoarea unei percepţii empatice echivalente. Accesul în galerie are un moment de plecare clar definit, întărit de cele două noi portaluri care se deschid spre parc.

Fluiditatea elegantă a spaţiului compus, integrat atent existentului, articulează liniar o spină nouă în economia de mişcare a ansamblului. Astfel, o linie riguros trasată desenează şi rearticulează circulaţia majoră. În plus, operând cu o varietate de texturi şi limite, partea nouă permeabilizează întâlnirea fizică şi evocată dintre corpul mineral al muzeului şi cel vegetal, organic, al parcului.

01-Seattle-Asian-Art-Museum_Image-Credit-Tim-Griffith

Atât înainte de extindere, cât şi acum, inima Seattle Art Museum este un spaţiu gol, reprezentat de Fuller Garden Court. Tema acestui vid caracteristic – un loc central, punct de referinţă şi element ordonator – este alimentată cu o nouă energie. Volumul nou adăugat şi renovarea privilegiază, reafirmă sensul acestui spaţiu.

Emoţia descoperirii luminii naturale, a peisajului din proximitate este evident legată de transparenţă, dar este şi un instrument de proiectare Art Deco. Noul hol, vitrat abundent, se dizolvă aproape în peisajul natural, lăsând generos toate nivelurile volumului adăugat să comunice conectat.

Pamela Trevithick, director de proiectare: „Clădirea originală avea lumina naturală încorporată în spaţiu. Acesta a fost un catalizator important pentru unele dintre deciziile noastre de proiectare. Întrucât clădirea originală stabilise legătura cu exteriorul, am abordat proiectul interior axat pe conectarea cu mediul exterior. Abordarea noastră asupra spațiului prin experimentare, materialitate, textură și atitudinea față de lumina naturală permite o experiență unificată, cu intervenții subtile între clădirea existentă și cea nouă, adăugată.”

***

PROIECT: Muzeul de Artă Asiatică din Seattle; ADRESĂ: 1400 E. Prospect Street, Seattle, Washington, SUA; SUPRAFAŢA TERENULUI: 1 960,200 mp; SUPRAFAȚA DESFĂŞURATĂ: 64 250 mp; NUMĂRUL DE NIVELURI: 3; ARHITECTURĂ: LMN Architects; STRUCTURĂ: Coughlin Porter Lundeen, Inc.; ARHITECTURA PEISAJULUI: Walker Macy; ILUMINAT: Fisher Marantz Stone; INSTALAŢII MECANICE: Rushing Company, INSTALAŢII ELECTRICE: Stantec; CONSULTANT ANVELOPANTĂ: RDH Building Science, Inc.; CONSULTANT PATRIMONIU: BOLA Architecture and Planning; PROIECTARE STRUCTURI: Magnusson Klemencic Associates

Proiect prezentat în igloo #199_decembrie 2020 – ianuarie 2021

igloo_199-shop