Extinderea BIG a Musée Atelier Audemars Piguet

Musee_Atelier_Le_Brassus_2019_01_Iwan-Baan_ORIGINAL

Marea familie BIG câștiga în 2014 concursul de extindere a sediului central istoric al producătorului de ceasuri de lux elvețian Audemars Piguet. Șase ani mai târziu, Musée Atelier Audemars Piguet și a sa impresionantă siluetă spiralată s-au integrat firesc în peisajul bucolic din satul Le Brassus (Vallée de Joux).

În încercarea de a găsi un paralelism între arhitectură și ceasuri, Bjarke Ingels spunea: „Precum arhitectura, fabricarea de ceasuri este arta și știința însuflețirii materiei inanimate cu inteligență și performanță. Este arta de a impregna metalul și mineralele cu energie, mișcare, inteligență și măsură – pentru a aduce totul la viață într-o formă care spune timpul”. Arhitectura a transpus, prin urmare, valorile Audemars Piguet și spiritul independent al familiei fondatoare. Inspirația a venit din meșteșug, tradiție, dar și din legătura oamenilor cu valea în care este amplasat muzeul.

 

Spre a rămâne în contact cu mottoul companiei: „pentru a încălca regulile, trebuie să le stăpânești mai întâi”, proiectul muzeului a fost gândit în termeni oximoronici, combinând elementele de arhitectură contemporană cu cele clasice, funcționalul cu sculpturalul și senzația de plutire cu înrădăcinarea… Ceea ce pare complex și labirintic este transpus de fapt într-o poveste în care vizitatorii sunt invitați să descopere meșteșugul și știința care stau în spatele producției de ceasuri.

Un plan aerian al complexului ne dă justa legătură cu muzeul inițial și cu situl – o rotiță de ceas care șerpuiește viu între ochii vitrați larg deschiși și gazonul care acoperă asemenea unui covor verde spirala. Aceasta este conectată cu clădirea existentă a muzeului printr-un hol de acces.

 

În interior, senzația de a pătrunde secretele unui ceas este amplificată de pereții din sticlă curbată care, în sensul acelor de ceasornic, îi vor conduce pe vizitatori pe calea cea bună de a descoperi. Senzația de plutire dincolo de timp este dată și de podeaua înclinată cu diferențe de nivel care urmează direcția spiralei. Și nu numai cu ceasuri expuse în dispozitive-capsule se poate întâlni vizitatorul, ci și cu ceasornicari lucrând. Conform celor mai recente informații, Musée Atelier Audemars Piguet își deschide porțile în iunie 2020.

***

Proiect: Musée Atelier Audemars Piguet; Amplasament: Le Brassus, Elveția; Suprafața: 2 373 mp; Client: Audemars Piguet; Colaboratori: BIG IDEAS, Atelier Bruckner, HG Merz, Luchinger und Meyer, Muller Illien; Echipă proiect: Parteneri-Șefi: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen, Daniel Sundlin, Beat Schenk; Lideri de proiect: Simon Scheller (Project Manager), Matthew Oravec (Project Architect), Otilia Pupezeanu (Project Designer), Ji-Young Yoon (Project Leader, Concept), Rune Hansen (Project Manager); Echipa: Adrien Mans, Alessandra Peracin, Ashton Stare, Blake Theodore Smith, Claire Thomas, Dammy Lee, Eva Maria Mikkelsen, Evan Wiskup, Høgni Laksafoss, Iva Ulam, Jan Casimir, Jason Wu, Julien Beauchamp-Roy, Kristian Hindsberg, Marcin Fejcak, Marie Lancon, Maureen Rahman, Maxime Le Droupeet, Natalie Kwee, Pascal Loschetter, Pierre Goete Teodor Javanaud Emden, Tore Bank, Ute Rinnebach, Veronica Lalli, Vivien Cheng, Yaziel Juarbe; Anul finalizării: 2020

Proiect prezentat în igloo #196_iunie-iulie 2020

Igloo 196_Arhitectura Verde