fbpx

Extra Muros. iungo studio și arhitectura ca punte între oameni și culturi

Cortina Apartment – București

INTERVIU REALIZAT DE: Manuela Zipişi FOTO: courtesy of iungo studio

Pentru Ovidiu Balan și Alex Cheregi colaborarea începută încă din primii ani ai studiilor de arhitectură s-a concretizat în iungo studio, birou în care proiectele de arhitectură, design de interior și de obiect se articulează pe axa România-UK. Și cum nimic nu este întâmplător, iungo desemnează în latină ideea de conectare și unificare, iar proiectele studioului (rezidențial, comercial, HoReCa) se întâlnesc în câteva puncte semnificative: natural, sustenabil și, nu în ultimul rând, deschis și inovator. Nimic mai firesc, având în vedere că îi inspiră, printre altele, fenomenele aerodinamice și că sunt adepții diversității și explorării. Recent, echipei s-a alăturat și Mihaela Bordeianu (Senior Designer).
Cât de complicat sau cât de simplu este să ai proiecte atât în țară, cât și în străinătate?
Desigur că există complicații, mai ales pentru că noi lucrăm astfel de la începutul studioului. Există impedimente administrative, dificultăți în a comunica proiectele realizate unui public din zone geografice și culturale diferite și, nu în ultimul rând, a fost nevoie de multă răbdare și rezistență pentru a depăși anumite prejudecăți și lipsa de încredere inițială spre a consolida o bază de clienți în UK.

Ovidiu Bălan, Alex Cheregi, Mihaela Bordeianu
 
În același timp, suntem norocoși pentru că ne expunem constant unei diversități de abordări și soluții care rezultă din lucrul în cele două locații – de la primii pași care constau în înțelegerea clienților și a temei de design până la discuțiile despre materiale, detalii și sisteme constructive. Această diversitate se suprapune gamei variate de sectoare cu care lucrăm (rezidențial, comercial, HoReCa), dar și faptului că, de multe ori, proiectele noastre includ părți de arhitectură, design interior și obiecte customizate. Simțim că această varietate ne ajută să acordăm ingeniozitatea și entuziasmul cuvenit fiecărui nou proiect.
 

HH Table

 
Cum v-ați defini stilul, în câteva cuvinte?
Noi am început să lucrăm împreună din facultate, în special participând la concursuri de arhitectură și design de obiect. Această experiență ne-a format într-un fel și în continuare încercăm să pornim de la first principles când abordăm un proiect. Pentru noi, asta înseamnă un proces deconstructiv, în care mai întâi ne străduim să abstractizăm tema și necesitățile la care proiectul trebuie să răspundă; încercăm să plecăm de la zero și, mai ales în fazele inițiale, să nu aplicăm rețete de design.
 
Sunt elemente cu care continuăm să experimentăm și care probabil formează un laitmotiv, constând în lucrul cu materiale naturale și suprafețe de textură în strânsă legătură cu lumina – naturală și artificială. În același timp, ne place să folosim materiale și obiecte sustenabile care să aibă și un impact pozitiv vizibil în proiecte – elemente recuperate, finisaje naturale care facilitează ventilația etc.

Cortina Apartment – Bucureşti

 
Trei lucruri/oameni/ipostaze din afara arhitecturii care vă inspiră munca?
Amândoi am avut tați și bunici ingineri și am crescut pe lângă ateliere improvizate și planșe de proiectare unde se materializau tot felul de invenții, de la instrumente muzicale la aparate de fitness sau obiecte de mobilier și realizăm că asta ne-a familiarizat cu procesul de a imagina, a desena și ulterior de a produce un obiect.
 
Apoi avem în echipă experiența interacțiunii cu aparate de zbor și fenomene aerodinamice, ceea ce ne-a ajutat să evităm supraîncărcarea și greutatea vizuală în proiectele pe care le facem. De asemenea, am avut privilegiul să ne bucurăm de peisajul natural (încă) puțin antropogen din România anilor 1990-2000, ceea ce ne-a influențat imaginarul și ne-a ajutat să înțelegem valoarea de a aduce elemente spontane sau naturale în ordinea și simplitatea unui interior urban contemporan.

Tas Restaurant – Londra

 
Un designer contemporan pe care l-ați scoate la plimbare și unde? Ne intrigă și ne stârnesc curiozitatea lucrările celor de la Dimore Studio. Ca să ne amuzăm puțin, i-am chema pe Moran și Salci la o plimbare prin târgul Obor, unde am discuta despre subtilitățile care construiesc o experiență maximalistă sofisticată și despre cum au reușit la începuturile studioului să-și convingă clienții să implementeze proiecte în același timp puternice vizual, dar și foarte vag legate de orice referințe anterioare.

Tas Restaurant – Londra

 
Sfaturi de dat mai departe (pe care v-ar fi plăcut să le primiți la început de drum):
Am avut o gamă variată de experiențe și sunt multe cunoștințe care ne-ar fi ajutat la timpul lor, dar un lucru la care ne gândim acum ar suna cam așa: este important să ne punem din când în când într-o poziție de obiectivitate și să încercăm o analiză „din exterior” a felului în care evoluează proiectele în curs și colaborările cu clienții.
 
Dacă din acest audit rezultă faptul că, în ciuda celor mai consistente încercări, evoluția proiectului și a relației profesionale este greșită, atunci trebuie luate măsuri urgente pentru încheierea amiabilă a colaborării respective. Altfel, există un risc mare de a plasa resurse consistente și foarte mult timp și de a obține un rezultat mai slab decât eforturile investite.

Sherringham Ave Extension – Londra

 
Planuri de viitor (apropiat):
Ne dorim să aducem un impact pozitiv consistent atât în rândul clienților, cât și al comunităților în cadrul cărora profesăm și, în același timp, să ne vedem proiectele finalizate la cel mai bun standard posibil. Ne concentrăm să găsim colaborări cu acei clienți și pe acele teme/programe care să ne permită acest lucru. În următoarele luni urmează să ne mărim din nou echipa, ceea ce ne va ajuta atât să ne concentrăm pe colaborările în curs, cât și pe câștigarea unor proiecte noi interesante, prin concurs, sau oferirea de ajutor specializat pro bono, dacă va fi nevoie, spre exemplu, pentru intervenții în urma distrugerilor suferite de Ucraina sau a dezastrului umanitar generat.

 

Interviu publicat în igloo #207 / aprilie – mai 2022 / Mobilitate

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0