fbpx

Banchiza Urbană: Farmecul periferiei Bucureștiului: PeriferiaB

Periferiile sunt spaţii liminale. Misterioase microtopii, zone de graniţă, în care totul pare a curge fluid, după alte reguli. Petruţ Călinescu și Ioana Călinescu au demarat un proiect de observare a periferiei bucureștene. Imagini, frânturi de contradicţii și dezordine. Personaje insolite, oameni care vor să se apropie sau să ia distanţă de oraș. Farmec fotografic și povești. Le puteţi urmări pe: periferiab.ro.

Cum s-ar putea traduce, pe scurt, farmecul periferiei Bucureștiului?

Pentru noi, farmecul periferiei stă în dezordinea ei. Este imprevizibilă, plină de contraste, aproape imposibil de îmblânzit după felul haotic în care s-a extins odată cu dezvoltarea orașului. Are un farmec brut, complet nerafinat, de lume scăpată de sub controlul autorităţilor, care crește și există în afara unor norme evidente, dar care are o calitate uriașă, pe care orașul a pierdut-o demult. Periferia este tolerantă. La periferie, orice, dar absolut orice, își găsește firesc locul. Și asta este foarte emoţionant.

Din ce perspectivă își propune proiectul PeriferiaB să cartografieze aceste microtopii ale orașului?

Dintr-o perspectivă personală de oameni foarte curioși. Nu ne-am propus să trecem prin filtre profesionale poveștile pe care le culegem. PeriferiaB nu are nicio pretenţie de analiză sociologică, antropologică sau urbanistică a lumilor de la periferia Bucureștiului. Suntem jurnaliști și încercăm să privim lumea așa cum e și să o dăm mai departe cât mai fidel și mai onest.

Care ar fi miza proiectului, pe termen lung?

Ne-am dori ca PeriferiaB să devină un document martor în istoria recentă a Bucureștiului.

Interviu apărut în Banchiza Urbană 6/2016

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0