Fațada din lumină și cea din umbră – Două valențe ale aceluiași limbaj

2-2-1024x576

Construită la limita vestică a centrului vechi al municipiului București, la intersecția îngustată a străzilor Domnița Anastasia și Eforie, clădirea se prezintă ca un pion urbanistic al zonei. „Tectonic” e cuvântul ce o definește.

Limbajul Art Deco-ului se remarcă încă de la nivel urbanistic, din poziționarea clădirii în raport cu spațiul public. Impresia de corp masiv, inserat până la limită în context, este sugerată chiar de relaționarea fațadelor la stradă, prin parterul supraînălțat, soclul masiv și apropiat ca proporții de dimensiunea etajelor caselor învecinate. Astfel, prin contrastul volumelor și prin diferențele de scară, insula devine o scenografie a proporțiilor, se creează un „loc”. E atât de corect exprimat „locul” prin construcție, încât nu poți să nu percepi tridimensionalitatea clădirii.

3-1

 

Clădirea închide colțul nord-vestic al insulei și se raportează la străzile din jur prin intermediul celor trei fațade. Fațada principală e tratată diferit de celelalte două. Accentul se pune pe verticalitate, pe când fațadele laterale sunt tratate, prin contrast, prin orizontalitate. Accesul principal în clădire, și implicit fațada dedicată acestuia, sunt orientate către interiorul intersecției. Marcarea axei de simetrie pare destul de simplist tratată; astfel, rezultă că fațada principală apare într-o formă reinterpretată a neoclasicismului: cu parterul înălțat cu scări interioare, rezolvare arhitecturală datorată îngustimii parcelei de colț; ideea de colonadă, deformată, menită să amplifice verticalitatea; reinterpretarea frontonului, prin geometrizarea acestuia, regăsit în forma ferestrelor de la ultimul nivel. Ușa de intrare, deși este tratată monumental și amintește de începuturile design-ului industrial prin masivitate, creează o unitate compozițională a parterului prin detaliile geometrice ale feroneriei, regăsite și la ferestre.

Citește continuarea articolului pe artdecobucharest.ro.

***

Text de arh. Claudia Anamaria Chifor, premiat în cadrul concursului de texte de arhitectură cu tema „București: Modernism Art Deco”, organizat de Asociația Igloo Habitat și Arhitectură în noiembrie 2018.

Surse foto:

  • https://bucurestiulmeudrag.ro/fotografii/59399c35-59f0-4139-8515-d2b0592b13d5
  • https://www.flickr.com/photos/raiden2/3191561368