„Feelings Wrapped” sau dincolo de obiecte. Un concept Phenomena Laboratory

Text: igloo; Foto: Vlad Pătru

Într-o lume care pare să graviteze intens în jurul posesiunilor materiale și al confortului aparent, suntem adesea prinși în capcana de a crede că existența noastră este definită de obiectele pe care le deținem. În această căutare nesfârșită de confort și securitate, ne auto-conditionăm și, adesea, creăm un mediu de stres care ne afectează atât pe noi, cât și pe cei dragi.

Pornind de la observația că ajungem să ne condiționăm existența în funcție de obiecte, și nu de nevoile și dorințele noastre reale – inclusiv atunci când proiectăm spații –, echipa de arhitecți și designeri de la Phenomena Laboratory a construit în perioada 9-13 octombrie 2024 o serie de evenimente-manifest cu titlul feelings wrapped: o invitație, cât se poate de tactilă, de a ne reimagina și a ne regândi relația pe care o avem cu spațiile și obiectele ce ne înconjoară.

Înfășurând întreg spațiul Phenomena Gallery (Str. Aristide Demetriade 7, București) în folie transparentă de plastic, într-un gest pe cât de simplu, pe atât de ambiguu și puternic vizual, arhitecții au deschis prin această instalație scenografică un uriaș teritoriu de întrebări și problematizări:

 

De ce tindem să acumulăm excesiv obiecte? cum ne definim prin ele? ce raport avem cu lumea materială? ne aduce cu adevărat bucurie sau împlinire? interacționăm cu ea în mod nemijlocit sau mereu printr-un filtru, printr-o mediere, deci printr-un simulacru? – vezi celebrele exemple cu telecomanda în folie și canapeaua scumpă acoperită de cuvertură; sau, mai recent, telefonul mobil, al cărui design îl căutăm și îl apreciem, dar de care nu ne putem bucura în mod direct, pentru că trebuie să-l protejăm cu husă; cum gestionăm obsesia pe care am dezvoltat-o față de toate aceste obiecte și produse? cum învățăm să îmbrățișăm spațiile imperfecte, dar vii (pentru că noi suntem cei care le locuiesc și le dau viață și sens)? cum ne eliberăm de anxietatea și stresul spațiilor și obiectelor perfecte și intangibile?

Sigur că exercițiul propus de Phenomena nu trimite către un idealism abstract sau vreun orizont utopic și nu pretinde că trebuie să renunțăm pur și simplu la plăcerea materialului, ci îndeamnă la o încercare de introspecție și de recalibrare individuală a componentelor fundamentale ale existenței noastre (adică valori emoționale, spirituale, intelectuale și materiale laolaltă).

 

Cu alte cuvinte, cum putem rămâne liberi și autentici față de noi înșine într-un context al proliferării produselor și consumului? Un unic răspuns valabil nu există, însă a formula întrebări și a ne pune la îndoială propriile condiționări înseamnă deja un pas semnificativ.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0