fbpx

„Foarte gustos, cald și verde”: BOSCO – Gourmet Nest

DESIGN INTERIOR: Grosu Art Studio TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Oleg Bajura

Dacă nu-ți mai amintești când te-ai bucurat ultima oară de o masă savuroasă în mijlocul pădurii, în oraș fiind, nu-i nimic – știm noi un loc, recent deschis, care aduce laolaltă, într-o viziune armonioasă, pasiunea pentru design, rafinamentul gastronomic și prezența naturii. Să vedem, deci, ce are de dezvăluit noul „cuib gourmet” BOSCO de pe malul Lacului Floreasca din București, a cărui amenajare interioară a fost coordonată de arh. Victor Grosu.

Bine-cunoscut pentru proiectele sale de design din domeniul HoReCa, arhitectul și antreprenorul Victor Grosu ne-a împărtășit câteva gânduri și principii ce au conturat universul BOSCO – Gourmet Nest: „Mai ales în cazul unui restaurant, conceptul de design interior nu poate funcționa în mod izolat, de unul singur, ci reprezintă o simbioză între meniu, o atmosferă anume și emoțiile pe care vrei să le produci. Și abia atunci creezi cu adevărat un loc, o experiență completă. Nu e, deci, doar o chestiune de amenajare a spațiului.”

 

În cazul de față, povestea pornește chiar de la amplasamentul privilegiat al restaurantului, ușor ferit și înconjurat de vegetația Parcului Bordei, așa încât designul interior propus oglindește și celebrează peisajul apelând la materiale și elemente naturale: lemn în abundență, travertin, suprafețe ample din sticlă, nuanțe pământii, măslini la interior, tavan din material argilos, lemn ars la exterior, plante, mici obiecte sugestive (păsările), ba chiar și vesela restaurantului, în cea mai mare parte realizată din argilă 100% organică.

În ce privește configurația spațială, localul are cca. 400 mp și include un salon cu înălțime generoasă de 4 metri, o bucătărie deschisă și alta închisă, o vinotecă cu control al aerului și umidității, o seră închisă, zone dedicate personalului și o terasă, ce se integrează discret pe fundalul parcului. Interiorul găzduiește mese de 2-6 locuri, precum și o masă mare, convivială, alături de insule intime și confortabile, cu canapele rotunde.

 

Lumina naturală devine și ea o prezență definitorie în spațiu, datorită pereților vitrați și luminatorului generos. Deschiderea prin largi suprafețe de sticlă a pus însă și probleme arhitecților, care au reușit să evite „efectul de clădire de birouri” montând obloane din lemn, ce nu doar că dau o notă estetică „rustic-chic”, ci și încălzesc atmosfera, mai ales seara, când altfel spațiul ar fi fost „bruiat” de reflexiile reci ale sticlei. Iluminatul arhitectural, cu surse amplasate scenografic, completează ambianța vibrantă și primitoare, iar prezența unui mobilier de bucătărie chiar în sala de restaurant recreează o stare de familiaritate și delectare.

„Am făcut multe piese-unicat, pe comandă, pentru acest proiect: masa centrală tip sharing table din beton turnat, ușa de la intrare din lemn masiv, sculptată cu motive ale pădurii, zonele semicirculare de canapea și alte surprize pe care oaspeții le vor putea descoperi la fața locului”, ne-a mai povestit arh. Victor Grosu, invitându-ne astfel să ne convingem că direcțiile inițiale ale proiectului – „foarte gustos, cald și verde” – au fost întru totul îndeplinite.

 

Iar pentru ca un proiect de design interior să se concretizeze cu succes, fiecare actant din parcursul de la prima idee la ultimele detalii de execuție contează enorm, contribuind la un tot unitar. Astfel, echipa Grosu Art Studio a știut la ce furnizori să apeleze.

La capitolul lemn, s-a lucrat cu compania Enipau, singurul producător de lemn ars din România, cu o experiență de peste 35 de ani. Pentru BOSCO – Gourmet Nest a livrat lemnul ars pentru fațade, larice siberian pentru zona de intrare, decking pentru terase, lemn stratificat pentru pergola exterioară și riflaje pentru balustrade. La atmosfera călduroasă, în cromatici și texturi temperate, ce evocă natura, a contribuit și gama bogată de produse ceramice și sanitare din portofoliul ZOISS home design – pentru că, da, și designul băilor oferă o experiență specială, parte din întregul concept.

 

Iar dacă vorbim de atmosferă, nu putem să nu amintim și calitatea aerului. Confortul termic de la BOSCO este asigurat printr-un sistem de climatizare VRV cu unități interioare tip duct de la Daikin – lider mondial în soluții de încălzire, răcire, aer condiționat, ventilație și refrigerare, cu o experiență globală de 100 de ani. Din repertoriul acestor soluții nu lipsește nici vitrina de vinuri, furnizată tot de Daikin (sub brandul Zanotti) – o piesă esențială într-un restaurant.

PROIECT: BOSCO – Gourmet Nest; AMPLASAMENT: Str. Nicolae Caramfil 2C, Parc Bordei, București; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 401 mp; DESIGN INTERIOR: Grosu Art Studio – arh. Victor Grosu, arh. Nicolae Huzun, ing. Radu Plugari, arh. Daniela Nechita, arh. Alexandra Leru; INSTALAȚII: Krenic; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Larus Garden; FINALIZAT: 2024

 

Articol publicat în igloo #222 / Orașe în declin / octombrie – noiembrie 2024

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0