fbpx

Forme reînnoite în matrițe vechi. Kocanda Kravsko, Cehia

Ansamblul Kocanda, situat în satul Kravsko din sudul Moraviei, a trecut prin multiple schimbări de stare și funcțiune de-a lungul timpului. Clădirea principală, învelită în haină barocă, a servit inițial drept loc de popas pentru călători și caii lor în drumul dintre Praga și Viena. Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, hanul a fost convertit într-o fabrică de ceramică importantă pentru zonă. În anii 1990, după stoparea producției, a căzut victimă abandonului și decrepitudinii. Prezentul suprinde clădirea reîntoarsă aproape de rolul și forma sa inițială, reînnoită grație arhitecților de la ORA.

Locul a purtat dintotdeauna numele de Kocanda provenit din germanul „Gott sei Dank” – „Slavă Domnului”, iar acum, la finalul lucrărilor de conversie și restaurare a clădirii, titlul i se potrivește mai bine ca niciodată. Cercul se închide și fostul han își reia viața de dinainte, devenind hotel care își redeschide camerele pentru oaspeți și spațiile ample pentru forfota evenimentelor.

ora-kocanda-kravsko-boysplaynice-11

Intervenția arhitecților nu și-a propus gesturi ample sau radicale, ci s-a concentrat pe curățarea construcției și ansamblului de adaosuri apărute în timp și devieri de la formula inițială, pe reconstituirea unui întreg armonios și pe crearea unui colaj între preexistent și contemporan. Intențiile se citesc clar pe fațadă, acolo unde tencuială a fost refăcută și reparată doar local în punctele care o cereau, lăsând astfel la vedere un tablou imperfect, neregulat, cu pete de culori, texturi și temporalități diferite care animă rigurozitatea compozițională.

ora-kocanda-kravsko-boysplaynice-12

În contrast, finisajul interior al pereților se păstrează de un alb curat dominant din care se decupează profiluri din lemn, mobilier și detalii autentice conservate. Odată cu recuperarea și reabilitarea identității clădirii, povești ies la iveală de sub multiplele sale straturi. Bolți, tavane și pereți pictați se dezvăluie discret în unele încăperi, lăsând la vedere capitole din istoria casei. Matrițe din gips, obiecte-mărturii ale funcțiunii pierdute, sunt presărate din loc în loc pentru a da seamă despre faptul că producția ceramică a avut în posesie spațiile.

ora-kocanda-kravsko-boysplaynice-13

Dincolo de ziduri, amenajarea peisageră are ca personaje principale pinii Douglas, martorii de secole care au vegheat locul și prefacerile prin care a trecut Kocanda. Multiplele grădini ale ansamblului răspund diferit formelor construite din imediata proximitate. Lângă cea mai recentă intervenție care cuprinde un restaurant apare o mică zonă de producție locală, în timp ce lângă cel mai vechi corp al complexului peisajul rămâne sălbatic și lăsat să se manifeste în voie.

ora-kocanda-kravsko-boysplaynice-14

Privit în ansamblu, proiectul se desfășoară pe multe și diverse etape și paliere care nu se grăbesc să atingă forme perfect finisate, ci se înscriu mai degrabă într-un proces de descoperire treptată a istoriei clădirii și a gesturilor potrivite pentru a o pune în evidență. Intervenția celor de la ORA completează golurile lăsate și curăță surplusul de material care s-a depus de-a lungul timpului, păstrând vechea matriță a construcției.

ora-kocanda-kravsko-boysplaynice-15

PROIECT: Conversia clădirii Kocanda Kravsko; REGIM DE ÎNĂLŢIME: S+P+1+M; ADRESA: Kravsko 45,671 51 Kravsko, Cehia; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ: 704 mp; SUPRAFAŢA TERENULUI: 6850 mp; ARHITECTURĂ: ORA (Original Regional Architecture); ECHIPA: Jan Veisser, Jan Hora, Barbora Hora; FINALIZAT: 2020

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0