fbpx

Forumul SHARE a reunit timp de două zile arhitecți internaționali, ingineri și contractori la București

Pe 21 și 22 martie 2017 a avut loc seria de conferințe a Forumului Internațional de Arhitectură și Inginerie SHARE la JW Marriott Grand Hotel Bucharest. Forumul SHARE, cel mai amplu eveniment din prima parte a anului adresat arhitecților, inginerilor și contractorilor, a avut ca teme: arhitectura de interior și confortul ambiental – GIS, arhitectura peisagistică și de infrastructură – LAUD, sticla în arhitectură – INGLASS, servicii de inginerie și instalații – CONTRACTOR. Evenimentul este organizat de ABplus Events și Ordinul Arhitecților din Romania.

„A inspira e o formă fundamentală de generozitate. Este ceea ce facem prin evenimentele SHARE, împreună cu partenerii noștri.”– Arh. Șerban Țigănaș, chairman SHARE 2017

În prima zi a evenimentului, expo-conferința internațională pentru arhitectura și ingineria sticlei a fost deschisă de arhitectul Luke Lowings, partener Carpenter Lowings Architecture and Design din Marea Britanie, vorbind despre proiectul de locuință individuală din Hong Kong unde au elaborat o scară interioară integral din sticlă.

05-share-bucharest-2017-igloo-353

„Scopul pe care ni l-am propus a fost acela de a minimaliza structura astfel încât lumina să devină vizibilă prin sticlă. Ca atare, toate eforturile inginerești s-au concentrat spre acest lucru. Am observat faptul că o structura propusă de ingineri foarte elaborată și complicată devine un element care distrage atenția de la ceea ce dorim să fie vizibil, să se reflecte în sticlă sau ce este incorporat sticlei. Vorbim astfel despre calitatea experienței și pentru așa ceva este nevoie de implicarea celor mai buni ingineri și producători. Cred că totul se reduce la a te uita foarte atent la contextul în care te afli ca arhitect, la a desluși ce anume urmărești să arăți și să nu cobori standardele… Este foarte ușor să accepți ce ți se oferă. Continuă să lupți pentru ce este cel mai bun și bucură-te! ”- acesta a fost mesajul arhitectului Luke Lowings către tinerii arhitecți.

Expo-conferința internațională pentru arhitectura peisajului și infrastructură urbană – LAUD s-a desfășurat în cea de-a doua zi a evenimentului SHARE 2017 și a cuprins, printre altele și intervenția arhitectului peisagist român de origine franceză Nicolas Triboi, fondatorul Atelierului Foaie Verde, despre ideea unui peisaj productiv în zona Conacului Petricani-Davila. El a absolvit Ecole Nationale Supérieure de la nature et du paysage de Blois. Din 2001 lucrează în România pe proiecte peisagiste, iar în ultima perioadă se preocupă intens de dezvoltarea rurală şi agricolă. În prezentare, arhitectul a subliniat importanța dezvoltării unui astfel de proiect în spațiul rural românesc și potențialul creării unui proiect pilot care să ajute la dezvoltarea mai multor astfel de zone.

05-share-bucharest-2017-igloo-349

Cu privire la modalitatea prin care lucrul cu peisajul în mediul urban ar putea fi demarat, arhitectul a susținut în cadrul unui interviu pentru SHARE 2017 faptul că „trebuie să existe un coordonator local care să se ocupe de mobilizare în zonele unde există probleme administrative, fie că e arhitect, urbanist, economist, scriitor, poet etc., trebuie să fie persoana potrivită care să interacționeze cu oamenii și să creeze legături cu proiectele benefice. Orașul nu e locuit doar de arhitecți.”

Cele două zile în care expo-conferința internațională pentru arhitectură și design de interior – GIS s-a desfășurat, au adus o serie de personalități locale și internaționale ale acestui domeniu printre care îi menționăm pe arh. Andrei Șerbescu (ADN BA, București), arh. Mario Kuibuș (Re-Act Now, București), arh. Liong Lie (123DV, Olanda), arh. Raul Roche Figueiredo (Pitagoras Group, Portugalia), arh. Frits van Dongen (van Dongen – Koschuch, Olanda), arh. Christian Karlsson (Karlsson Architects, Danemarca) și arh. Angel Zahariev (A&A Architects, Bulgaria).

Frits van Dongen, director și arhitect la Van Dongen-Koschuch Arhitects and Planners a fost guest speaker la Forumul SHARE unde a prezentat Teatrul „Kampanje“ din Den Helder – un proiect pentru care biroul a primit Premiul Arie Keppler în 2016. Proiectul este o ilustrație a activității lui van Dongen-Koschuch, fiind atât un proiect de restaurare al unui ansamblu de clădiri portuare vechi, abandonate, cât și o intervenție cu utilizare orientată spre cultură și urbanism. „Întrebarea era cum să construim un teatru acolo. Când am văzut construcția existentă am rămas uimit de frumusețea ei și m-am gândit că ar trebui să nu intervenim prea mult. Folosind sticla și proiectând o sală doar de sticlă am permis utilizatorilor să admire clădirea.“

La final, van Dongen a oferit și un sfat pentru tinerii arhitecți: „Trebuie sa visezi, să visezi, să visezi. Ca arhitect, când ai un vis, încercă să lupți pentru el și în cele din urmă va deveni realitate. Dacă nu ai vise, nu ești un arhitect creativ.“

Asemeni conferinței GIS, expo-conferița internațională pentru servicii de inginerie în constructii CONTRACTOR LIGHTING s-a întins pe durata celor două zile ale evenimentului și i-a adus împreună pe prof. Ing. Dorin Beu (chairman al acestei conferințe și președintele Romanian Green Buildings Council), arh. Anna Ramos ( directorul Fundației Mies van der Rohe), arh. Michael Grubb (Michael Grubb Design Studio Lighting Design London &UK), arh. Stefan Paskucz (9 OPTIUNE – Birou de arhitectură, România), designerul Ayrim Yaser Talu (Zeve Lighting design Office, Turcia), arh. Marius Ichim și mulți alții.

05-share-bucharest-2017-igloo-358

Dorin Beu, Președintele Romania Green Building Council, a fost chairman în cadrul conferinței CONTRACTOR pe 21 și 22 martie și a vorbit despre readucerea confortului și siguranței în spațiile locuite printr-un iluminat corespunzător: „Respectând normele europene din domeniu, putem avea un iluminat natural de calitate, un iluminat electric care să nu creeze disconfort, să ajungem în zona de well-being. Normele există, sunt bine gândite, dar ele trebuie să fie și respectate. Avem o problemă cu respectarea acestor norme în mediul public: școli, universități, primării, în timp ce în mediul privat dezvoltatorii caută o altă abordare pentru birouri datorită clienților care solicită clădiri verzi.”

Unul dintre cei mai apreciați designeri de iluminat din Marea Britanie, Michael Grubb, a susținut o prezentare despre rolul luminii și modul în care putem utiliza lumina ca personaj narator al poveștii pe care dorim să o transpunem în spațiul public. De-a lungul celor aproape douăzeci de ani de experiență în domeniu, Grubb a dat dovadă de un devotament unic în ceea ce privește design-ul de iluminat, elaborând proiecte de o frumusețe rară ce, totodată, iau în considerare realitatea socială a lumii în care trăim. Drept urmare, implicarea sa nu se oprește la proiecte de anvergură precum strategiile de iluminare pentru o serie de parcuri în Moscova sau pentru parcul olimpic din Marea Britanie, ci continuă cu proiecte caritabile precum RE:LIT, proiect inițiat în 2013 care propune reciclarea unor echipamente de iluminat și implicarea comunității in utilizarea acestora in strategii de iluminat public.

„RE: LIT este un răspuns la problema deșeurile de echipamente de iluminat, în special în epoca modernă a tehnologiei LED. Colectăm produsele de care nu mai au nevoie fabricanții și implicăm comunitatea locală în proces pentru a asigura o legătură directă cu proiectul. Un proiect de succes este unul care aparține oamenilor, astfel încât vor avea grijă de el și ulterior.“– a declarat arhitectul.

Eveniment conex: IGLOO TALKS                 

Printre evenimentele colaterale SHARE 2017 sunt cele legate de dezbateri. Prima, sub genericul Igloo Talks – alături de revista și editorii Igloo deveniți moderatori – a încercat să sondeze într-un panel internațional problema reprofilării arhitecturii și a arhitectului. Cealaltă dezbatere foarte importantă are un format nou care va continua și la Iași, Cluj și Timișoara și presupune întâlnirea dintre arhitecții români și cei dintr-o țară vecină, unde poate există probleme similare. De data aceasta ne-am întâlnit cu cei mai buni arhitecți din Ucraina care sunt o supriză extraordinară pentru noi toți și cu care am început să investigăm probleme comune și suprapunerile pe care le putem lua în considerare alături de soluțiile pe care le dau și unii și ceilalți”, a declarat domnul Șerban Țigănaș despre noul format al dezbaterilor în cadrul evenimentelor ABPlus.

 

Eveniment conex: EXPOZIȚIA PREMIILOR EUROPENE PENTRU ARHITECTURĂ CONTEMPORANĂ MIES VAN DER ROHE LA BUCUREȘTI

În prima seară a conferințelor s-a inaugurat și expoziția Fundației Mies Van der Rohe la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, în premieră în România, realizată în colaborare cu OAR, PRO Event, OAR București și U.A.U.I.M. Expoziția poate fi vizitată în perioada 22 – 28 martie. Premiul european pentru arhitectură contemporană Mies van der Rohe Awards este oferit la fiecare 2 ani pentru a face cunoscută, a aprecia și a premia producția arhitecturală de calitate din Europa. Expoziția prezintă cele 355 de proiecte înscrise în competiția din 2017 și cele 40 de proiecte incluse în lista scurtă a nominalizărilor. In extenso, au fost expuse cele 211 proiecte de diplomă înscrise în competiția Young Talent Architecture Award 2016 (YTAA).

„Expoziția trece prin toate cele 355 de proiecte nominalizate în cadrul Premiilor Mies ale Uniunii Europene 2017 si este organizată în jurul diverselor programe arhitecturale: locuire colectivă, locuire individuală, educație, producție și consum și nu în funcție de țara de origine. Dacă cineva este interesat de cum poate arăta o locuință individuală, vă invităm să veniți să vedeți aici o colecție de case frumoase din întreaga Europă. De aceea desfășurăm acest program: pentru a arăta publicului general cum arată arhitectura de calitate și, făcând acest lucru, dorim să educăm publicul în a-și cere dreptul la arhitectura de calitate oricând în viața de zi cu zi, a subliniat Anna Ramos, directorul Fundației „Mies van der Rohe” din Barcelona despre această expoziție itinerantă.

După deschiderea oficială a expoziției Fundației Mies van der Rohe de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Guerrilla Lighting a organizat un eveniment care utilizează lumina ca o formă de intervenție urbană, un concept Light Collective al Martin Lupton & Sharon Stammers. Guerrilla Lighting este o metodă extrem de eficace și accesibilă pentru a da putere oamenilor și a provoca o schimbare în ceea ce privește rolul iluminatului în mediul urban. Au fost iluminate de către public 4 clădiri din zona Universității.

În cadrul sesiunii plenare oficiale de închidere a Forumului SHARE Bucharest 2017 a fost lansat concursul național RBA 2017. Premiile Romanian Building își propun să ridice nivelul de colaborare între autorii proiectului, reprezentanți ai industriei și beneficiari. Aceste premii evidențiază trio-ul creativ architect-constructor-beneficiar și evaluează impactul social, cultural, economic al proiectelor privind calitatea vieții, alături de criterii estetice și tehnice.

Pentru a încheia forumul SHARE 2017, arhitecta Sheila Sri Prakash, fondatoarea Shilpa Architects Planners Designers, a susținut o prezentare extraordinară ca invitat special al evenimentului. Fiind una dintre primele femei din India care și-a înființat propriul studio de arhitectură, Shilpa Arhitects, în Chennai în 1979, Sheila Sri Prakash este acum o personalitate recunoscută la nivel mondial, un lider global în ceea ce privește arhitectura sustenabilă, abordând un proces de design adaptat la factorii de mediu și elemente de planificare sensibile la contextul sociologic.

„O provocare majoră pentru arhitectura de astăzi este modul în care gestionezi din calitatea de arhitect cele două direcții principale: măsuri populiste și ceea ce știi ca profesionist că va da rezultate mai bune într-o situație anume. Am încercat să ofer energie clădirilor pe care le-am proiectat folosind materiale și tehnologii locale“- a declarat arhitecta în interviul din cadrul SHARE 2017.

De asemenea, Sheila Sri Prakash este cunoscută pentru activitatea sa ca profesor în cadrul unor universități de renume și a susținut și în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București o conferință inspirațională, adresând studenților sfaturi despre importanța lucrului în echipă în arhitectura contemporană: „Un lucru care mi se pare interesant în ceea ce privește arhitecții este că suntem toți creativi, dar rareori conlucrăm. Prin urmare, provocarea este cum să lucrăm împreună chiar dacă avem toți idei diferite, deoarece trebuie să colaborăm pentru o cauză. Acesta e misiunea mea: să mă asigur că tânăra generație lucrează împreună.”

Următorul eveniment SHARE este conferința inspirațională internațională „NEW CITIES” din Iași unde țara invitată este Olanda. „New Cities” abordează o nouă viziune de dezvoltare a orașelor adaptată la provocările urbane contemporane și calitatea vieții în oraș. Conferințele dezvoltă filosofia unui „oraș uman”, promovând participarea și implicarea în viața orașului, a modului în care individul trebuie să fie adus înapoi în centrul discuției despre viitorul planificării urbane.

Asociația PRO Event, ABPlus Events și partenerii anunță viitoarele evenimente ale anului în domeniul arhitecturii:

Conferința internațională New Cities Iași, Palatul Culturii, 05 aprilie – ce va avea ca țară invitată Olanda. Consultați informații la http://rba.share-architects.com/rba-iasi-2017/

Conferința internațională New Cities Cluj- Napoca, The Office, 12 aprilie – ce va avea ca țară invitată Polonia. Consultați informații la http://rba.share-architects.com/rba-cluj-napoca-2017/

Conferința internațională New Cities Timisoara, Hotel Timisoara, 24 aprilie – ce va avea ca țară invitată Slovenia. Consultați informații la http://rba.share-architects.com/rba-timisoara-2017/

Romanian Building Award – Premiile Naționale pentru Spațiul Construit. Perioada de înscrieri este între 1 aprilie și 1 iulie 2017. Consultați http://rba.share-architects.com/

Expoconferința Internațională de arhitectură și construcții RIFF: RIFF International Architecture Expo Conference Roofs, Insulations, Façades, Floors, 7-8 noiembrie, Bucuresti. Consultați informații la http://bucharest.ieriff.eu/

 

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0