fbpx

FREESPACE. Tema Bienalei de Arhitectură de la Veneția

În data de 7 iunie, la sediul Bienalei din Ca ‘Giustinian din Veneția, Italia, Grafton Architects – alcătuit din Yvonne Farrell și Shelley McNamara – au dezvăluit tema Bienalei de Arhitectură de la Veneția din 2018, pe care o numesc Freespace.

Potrivit directorilor, viitoarea Bienală va celebra „generozitatea, grija și reposabilitatea”, dar și „dorința de a se angaja”. Credem că toată lumea are dreptul să beneficieze de arhitectură. Rolul arhitecturii este de a adăposti trupurile noastre, dar și de a ne ridica spiritele. Un perete frumos care formează o margine a străzii oferă plăcere trecătorului, chiar dacă nu intră niciodată în interior. Freespace va „dezvălui diversitatea, specificitatea și continuitatea arhitecturii.

Împreună au declarat: „Putem dezvălui capacitatea arhitecturii de a se conecta cu istoria, timpul, locul și oamenii. Aceste calități susțin capacitatea fundamentală a arhitecturii de a îngriji și de a susține un impact semnificativ între oameni și loc”.

În încheierea declarației, Farrell și McNamara au ales să citeze un proverb antic: o societate crește atunci când oamenii bătrâni plantează copaci în a căror umbră știu că nu vor sta niciodată.

Suntem interesați să mergem dincolo de vizual. Suntem interesați de coregrafia vieții cotidiene. Vedem pământul ca deopotrivă client [și] arhitectură, ca manipulare a resurselor pământului.

În luna ianuarie a acestui an, președintele La Biennale, Paolo Baratta, a susținut că ediția precedentă, expoziția – reporting from the front – din 2016, avându-l drept curator pe Alejandro Aravena, „a oferit vizitatorilor o imagine critică a evoluției mondiale a arhitecturii și a subliniat cât de important este ca o cerere calificată din partea indivizilor și comunităților să fie satisfăcută printr-un răspuns la fel de eficient”. El a sugerat că, în acest sens, Bienala lui Farrell și McNamara „va continua să abordeze aceeași temă, dar din punctul de vedere al calității spațiului public și privat, a spațiului urban, a teritoriului și a peisajului – principalele deziderate ale arhitecturii”.

shelley_and_yvonne_1

Grafton Architects pe scurt
Farrell și McNamara sunt amândouă teoreticiene și gânditoare profunde, considerate ca fiind proiectanți inovatori al căror demers arhitectural este influențial.

Portofoliul lor de lucrări construite cuprinde proiecte de învățământ superior de mari dimensiuni și locuințe individuale, locuințe colective și expoziții.

Proiectele cele mai cunoscute includ Universitatea de Inginerie și Tehnologie din Lima, Peru (realizată în colaborare cu Shell Arquitectos și deschisă în 2016) și Școala de Economie Universitară „Luigi Bocconi“ din Milano, Italia.

Arhitectele au fost implicate de trei ori în Bienala de Arhitectură de la Veneția, expunându-și activitatea de proiectare în 2002 și 2016 și prin acordarea Leului de Argint, în anul 2012, pentru proiectul lor Lima.

Grafton Architects lucrează în prezent la London School of Economics – clădirea Paul Marshall din Londra, Institutul Mines Telecom din Paris, Universitatea de Economie din Toulouse și o nouă bibliotecă municipală pentru orașul lor de origine, Dublin.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0