fbpx

Frumusețe organică – TOYA, o casă în București

Probabil că silueta arhetipală a unei case este dată de acoperișul în două ape. E un icon pe care l-am desenat cu toții pe hârtii de desen, pe paginile caietelor și, mai nou, pe ecranele senzitive sub privirile emoționate ale părinților. Oare de câte ori a fost rostit sau nerostit gândul „poate se face arhitect”. O parte din acele desene încărcate de visare și candoare s-au păstrat.

Ceea ce păstrează casa realizată recent de echipa de arhitecți de la Urban Office este tocmai o candoare volumetrică. Compoziția esențializează o lamă lungă acoperită în două ape. Locuința unifamilială numită TOYA este așezată într-un cartier liniștit, a cărui dominantă rezidențială păstrează ceva din șarmul unei comunități în care oamenii, adică vecinii, se cunosc.

Toya_1-copy

Veșmântul bimaterial cărămidă aparentă – metal oferă identitate proiectului, dar și o anumită frumusețe organică. Metalul riflat al acoperișului coboară adăpostitor și domestic pe planurile verticale, iar cărămida coboară de pe casă, pe gard și chiar pe jardiniere și în terasă. Ancadramentele golurilor – ferestre și uși – afirmă onest cărămida și în spațiile interioare ale casei și generează o anumită experimentare a masivității zidurilor.

Două terase acoperite definesc spații intermediare ridicate cu cinci trepte de la pământ, alcătuind adevărate camere afară. Partiul așază intrarea pe fațada dinspre stradă și livingul în zona posterioară a terenului, deschizându-l spre o terasă cu jacuzzi încorporat în plan orizontal. Bucătăria conectată convenabil livingului și deschisă ține limbajul organic al ansamblului în placări ceramice gri antracit și lemn.

2_in_Toya-copy

Această tectonică domestică anunță ambientul zonei de dining – o insulă colorată într-un context gri. Corpurile de iluminat aduc o căldură ceramică locului unde scaunele cu tapițerie albastră înviorează imaginea. În toată zona de zi, tentele fin texturate antracit luminate de tonul bej al fagului definesc ambientul din parter. Aici, un fin accent roșu pictat direct pe infradosul plăcii de beton a etajului colorează lumina și transformă în reflexe de cupru griul până atunci neutru.

2a_in_Toya copy

Proiect: TOYA (Towards Your Aspiration) – Root House; Funcțiune: Locuință unifamilială; Regim de înălțime: P+1+M; Particularități sit: Locuință cuplată la calcan, cuplată la garaj vecin; Adresă: Str. Victor Daimaca (astronom) nr. 22, sector 1, București; Suprafață construită desfășurată: 400 mp; Arhitectură: Urbanoffice, arhitecți: Lilian & Iana Captari; Structură: Incona, ing. Mircea Neacșu; mep+hvac: mc general, ingineri Marian Cernovshi, Bogdan Vlădescu; Contractor: Urban Office; Fațade și finisaj acoperiș: Prefa Austria_Rom Group; Finalizat: 2019

Proiect prezentat în igloo 192 / oct-nov 2019 / RURAL

igloo_192-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0