fbpx

Future Communities în Bucureşti

Vicepreşedinta Comisiei Europene şi Comisar pentru Agenda Digitală, doamna Neelie Kroes, precum şi Comisarul European pentru Agricultură, domnul Dacian Cioloş, vor participa la primul târg de inovaţie prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităţilor. Future Communities// Open Innovation Fair 2013 este iniţiat de programul Biblionet şi Ministerul pentru Societatea Informaţională, sub Înaltul Patronaj al Guvernului României şi are loc în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie la Biblioteca Naţională a României.

Vizita doamnei Kroes în România are loc într-un moment deosebit de important, imediat după Consiliul European din 24-25 octombrie 2013, pe agenda căruia figurează şi dezbateri privind Agenda Digitală, Inovare şi Servicii. Agenda Digitală pentru Europa este una dintre cele şapte iniţiative-pilot ale Strategiei Europa 2020 şi are obiectivul de a genera beneficii economice şi sociale durabile datorită unei pieţe unice digitale bazate pe internetul rapid şi ultrarapid şi pe aplicaţiile interoperabile, pentru a readuce Europa pe calea unei creşteri inteligente, durabile şi incluzive. Astfel, calitatea vieţii cetăţenilor va fi mult îmbunătăţită, datorită, de exemplu, ameliorării serviciilor de asistenţă medicală, implementării unor soluţii mai eficace de transport, unui mediu mai curat, unor noi posibilităţi de comunicare şi unui acces mai uşor la serviciile publice şi la conţinutul cultural. Potrivit datelor Comisiei Europene, sectorul ICT generează în mod direct 5% din PIB-ul european şi are o valoare de piaţă de 660 de miliarde EUR anual, având o contribuţie mult mai mare la creşterea globală a productivităţii (20% provenind direct din sectorul ICT şi 30% din investiţiile în ICT). În România, Stategia Naţională pentru Agenda Digitală este coordonată şi promovată de către Ministerul pentru Societatea Informaţională.

Deschiderea Future Communities Open Innovation Fair va fi făcută de către cei doi comisari europeni împreună cu Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, şi Paul-Andre Baran, Campionul Digital al României. În cadrul conferinţei vor avea loc o serie de seminarii şi se vor prezenta cele mai importante proiecte de implementare a tehnologiilor moderne precum şi nevoile şi soluţiile tehnologice aferente, în domenii precum educaţie, e-sănătate sau e-guvernare cu participarea reprezentanţilor Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii. Aceste tematici sunt structurate în jurul pilonilor Strategiei Naţionale Agenda Digitală pentru România.

Astfel, timp de 3 zile, participanţii vor intra în contact cu cele mai noi tehnologii destinate dezvoltării comunităţilor şi vor putea dezbate idei inovatoare care se pot transforma din programe pilot în politici adoptate la nivel naţional şi european. Mai mult, vor avea ocazia să privească cum arată lumea de mâine în concepţia viitoarelor generaţii, prin machete şi proiecte realizate de tineri inventatori. Vor fi prezente companii lider în domeniile lor, precum şi antreprenori care, prin ideile lor, au schimbat viaţa celor din jur. Future Communities//Open Innovation Fair 2013 îşi propune să prezinte, de asemenea, proiectele pilot care au schimbat deja comunităţile din România şi le-au adus mai aproape de societatea de mâine. De asemenea, evenimentul are rolul de a genera noi iniţiative şi parteneriate în domeniul inovaţiei între sectoarele public, privat şi civic.

Prin programul Biblionet, 2.300 de biblioteci au fost dotate cu echipament ITC şi software, peste 3.000 de bibliotecari au fost instruiţi în utilizarea computerului şi managementul bibliotecii, numărul persoanelor care trec pragul bibliotecilor publice aproape s-a dublat şi 500.000 de persoane au accesat pentru prima dată internetul la biblioteca publică. Paul Andre Baran, în calitate de „Campion Digital al României” la Comisia Europeană, promovează obiectivele Agendei Digitale Europene, accesul la tehnologie şi incluziune digitală pentru toţi cetăţenii.

Despre programul Biblionet în România

Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani şi îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice. În România sunt 2.876 de biblioteci în cele 41 de judeţe, dintre acestea, 89% sunt instituţii de dimensiuni mici, localizate în mediul rural. Programul Biblionet a dotat deja peste 2.300 de biblioteci locale cu peste 9.790 de calculatoare şi echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet şi a instruit aproape 3.000 de bibliotecari pentru a iniţia şi asista utilizatori în accesarea informaţiei.

Ministerul pentru Societatea Informaţională

Ministerul pentru Societatea Informaţională este coordonatorul şi promotorul Strategiei Naţionale pentru Agenda Digitală, care transpune Agenda Digitală pentru Europa 2020 la realităţile şi provocările specifice societăţii româneşti. Această strategie va constitui documentul-cadru pentru măsurile guvernamentale de promovare şi dezvoltare a societăţii informaţionale, punând accentul pe o dezvoltare coerentă bazată pe interoperabilitatea sistemelor. Ţintele stabilite de strategie sunt structurate în jurul a 4 piloni:

1. E-guvernare, Interoperabilitate, Cloud Computing şi Media Sociale

2. TIC în Educaţie, Sănătate şi Cultură

3. e-commerce, TIC şi cercetare-dezvoltare-inovare

4. Bandă largă şi infrastructura de comunicaţii de tip Next Generation Access

Pentru mai multe informaţii despre program accesaţi: www.biblionet.ro

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0