fbpx

Gabriel Kelemen – Cymatics: când sunetul întâlnește materia

Totul în natura noastră este legat de fluide și lichide. Studiul geometriei lichidelor și a undelor staționare este în centrul preocupărilor artistului și cercetătorului Gabriel Kelemen. Expoziția „Cymatics: când sunetul întâlnește materia” pregătită de Nasui collection & gallery la București se compune în patru faze, fiecare corespunzând cu diferite abordări în cercetare ale lui Gabriel Kelemen: desen, sculptură, digigraphie și video.

Gabriel Kelemen – Cymatics: când sunetul întâlnește materia

*Cymatics: fenomene care apar atunci când tonul și sunetul întâlnesc substanța / materia

Unda staționară: fenomenul fizic rezultat în urma suprapunerii a două unde de aceeași frecvență pe aceeași direcție dar în sensuri opuse, sau în direcții diferite.

 Kelemen folosește fotografia și filmul pentru a înregistra, la nivel macro, experimentele sale de laborator in lumea lichidelor. Pe lângă faptul că aceste metode artistice sunt folosite pentru documentarea proprie în cercetare și pentru a crea o legătură a publicului cu lumea Cymatics, rezultatele acestora sunt de fapt obiecte de „artă generativă”. Expoziția prezintă mai multe digigraphii și o cameră video.  

Gabriel Kelemen – Cymatics: când sunetul întâlnește materia

În același spațiu se pot regăsi o serie de desene unicat, care sunt cheie de decodificare a principiului „sferă-vortex universal”. Acest principiu indică faptul că, aplicând anumite intensități de vibrații unor lichide cu vâscozități variate, se creează în interiorul lichidului niște curenți circulari care se mișcă în mod controlat, similar curenților marini, atmosferici sau sistemelor sanguine și limfatice din corpul uman. Fiecare desen reprezintă unul dintre aspectele cercetării, astfel conturând un „cerc complet”: enunț, demonstrație, Q.E.D. Desenele sunt organizate ca niște hărți, incluzând explicații și notații scrise.

Sculpturile lui Kelemen sunt de fapt acele momente de „freeze”, în diferite momente ale proceselor generative, din mișcarea lichidelor în interacțiunea cu vibrațiile. Evoluțiile neașteptate ale acestor mișcări, documentate matematic, descoperă forme de o frumusețe stranie, regăsite la diverse niveluri în natura și viața organică.

Gabriel Kelemen – Cymatics: când sunetul întâlnește materia

„Vizualizarea sunetelor este unul dintre visurile ancestrale ale omenirii. Cum să capturezi imaginea unui sunet efemer este încă una din preocupările lumii științifice internaționale. Aproapte totul în univers este într-o stare de vibrație.” Gabriel Kelemen

28 februarie – 24 mai 2015

Nasui collection & gallery, București Șos. București Nord 15-23, Swan Technology Park, Kingston building

Luni-vineri: 11.00 – 16.00; sâmbătă, duminică: cu programare

Tururi ghidate si vizite particulare: cu programare www.cosminnasui.com  

Imagini și detalii: courtesy Nasui collection & gallery http://www.cosminnasui.com/2013/12/gabriel-kelemen/  

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0