fbpx

Galben la pătrat. Un proiect de locuinţe colective semnat ADNBA

În cadrul acestui imobil de locuinţe, spațiile comune atipice, accentele de culoare și reluarea tehnicilor de finisare interbelice creează legături firești între clădire, locuitori și comunitatea din zonă.

Două scări balansate iluminate natural demontează imaginea convențională a blocului cu coridor interior, cu intenția de a reduce circulațiile, de a intimiza palierul fiecărui nivel și de a oferi miezul construit celor patru apartamente duplex. Blocul se dezvoltă în adâncime și se retrage succesiv pe toate laturile, oferind o varietate de terase și balcoane.

Accesul frontal direct din stradă eliberează fațadele laterale de circulații și acordă apartamentelor de la parter grădini private pe ambele laturi ale terenului. Din acest motiv, zonele de zi sunt grupate la parter și la etajul al treilea (nivel care beneficiază de terase vaste și de o perspectivă mai frumoasă), iar etajele 1 și 2 sunt dedicate dormitoarelor. Volumetria este animată de balcoanele-sertar de la etajul 1, cu parapete din tablă expandată de culoare galbenă, în culoarea tâmplăriilor.

Finisajele realizate manual din tencuială trasă reînvie vibrația fațadelor vechi, iar ancadramentele de piatră cu numărul apartamentului sculptat subliniază fiecare acces. Intrării principale i se atașează o terasă deschisă și acoperită, destinată activităților în aer liber: parcare de biciclete / trotinete, loc de joacă sau de socializare pentru locuitorii ansamblului.

adnba_dragos_voda_9

Parapetul metalic galben format din cutiile poștale, panoul perforat cu adresa clădirii, jardinierele perimetrale terasei comune și suprafețele de piatră buceardată sau netedă sublini­ază importanța accesului în clădirile de locuit, ca o reverență la arhitectura modernistă care a creionat orașul așa cum îl știm.

adnba_dragos_voda_10

PROIECT: Dragoș Vodă 17; REGIM DE ÎNĂLŢIME: P+3; ADRESĂ: Str. Dragoș Vodă nr. 17, sector 2, Bucureşti, SUPRAFAŢA TERENULUI: 912 mp; SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 2.153 mp; ARHITECTURĂ: ADNBA; ECHIPA: arh. Adrian Untaru, arh. Andrei Șerbescu, arh. Bogdan Brădățeanu, arh. Carmen Petrea, arh. Mihaela Dobre, ing. Raluca Raescu; STRUCTURĂ: Edil Construct 2004; INSTALAŢII: Insaterm; FINALIZAT 2019; PREMII: Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectura locuinței colective” în cadrul Anualei de Arhitectură București 2020; Nominalizare la „Mies van der Rohe” Award 2022

Proiect publicat în albumul Locuințe colective din România  selecție 2021

SHOP_LC 2021

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0