fbpx


White November igloo

Germania. Centru de tratament

Text: Réka Ţugui
Foto: Adam Mørk

Prezentăm în continuare un proiect nominalizat la WAF 2011, categoria HEALTH.

Germania. Centru de tratament

Între 2 şi 4 noiembrie, Barcelona va gădui unul dintre momentele-cheie din calendarul lumii arhitecturii: World Architecture Festival. Cititorii igloo pot beneficia de o reducere de 25% la taxa de vizitare, menţionând codul VIP <MPEMAIL>, cu ocazia înscrierii.

Centrul Naţional pentru Tratarea Tumorilor din Heidelberg

Germania. Centru de tratament

Noul Centru Naţional pentru Tratarea Tumorilor din Heidelberg, realizat de Behnisch Architekten, aduce în prim-plan un nou tip de atmosferă pentru funcţiunea de spital: pacienţii şi vizitatorii se bucură de un spaţiu primitor şi deschis, beneficiind în acelaşi timp de toate facilităţile pentru un diagnostic corect şi tratamente şi îngrijiri optime.

Germania. Centru de tratament

Centrul este rezultatul asocierii dintre German Cancer Aid, German Cancer Research Centre şi University Hospital, Heidelberg şi a fost conceput ca un centru medical în care pacienţii beneficiază de tratamente individualizate, determinate de echipe de experţi din diverse domenii, pe baza ultimelor descoperiri ştiinţifice. Pentru ca noutăţile din domeniul medical să poată fi puse în practică şi totodată urmărite îndeaproape, era nevoie de o clădire care să faciliteze legăturile dintre sectorul de spitalizare şi activitatea de cercetare. Proiectul arhitecţilor de la Behnisch Architekten răspunde în cel mai înalt grad acestor cerinţe.

Germania. Centru de tratament

Forma şi organizarea noii clădiri promovează conceptul de interdisciplinaritate, iar toate detaliile au fost realizate în aşa fel încât să transmită ideea de profesionalism şi încredere. Un rol hotărâtor în acest sens îl joacă atriumul central, desfăşurat pe patru niveluri şi învăluit în lumină, ce asigură un spaţiu comun pentru pacienţi, vizitatori, medici şi cercetători.

Volumul estic al clădirii, conceput în deplin respect faţă de structura ortogonală a clinicii ORL din vecinătate, adăposteşte laboratoarele. În ceea ce priveşte partea vestică, aici se află un volum mai liber, care se detaşează de structura ortogonală atât de vizibilă şi stabileşte o legătură vizuală cu clinica de Pediatrie situată în apropiere. Primele două niveluri adăpostesc o serie de spaţii pentru tratament, relaţionate cu grădina înconjurătoare prin cromatica faţadelor şi prin deschiderile generoase. Deasupra lor, un volum poligonal cu două niveluri iese în consolă atât către intrarea nordică, cât şi către partea de vest. Acest element distinctiv, ce pare să fie suspendat deasupra etajelor inferioare, cuprinde săli de conferinţă, spaţii de cercetare şi birouri ale personalului medical.

Germania. Centru de tratament

Cu o organizare spaţială extrem de funcţională şi detalii arhitecturale gândite în sprijinul pacienţilor, noua clădire poate constitui un model pentru viitoare asemenea funcţiuni.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0