fbpx

Glenn Murcutt: Arhitectura credinței

Este o expoziție extraordinară care dezvăluie modul în care, pe parcursul unui deceniu de muncă, Centrul Islamic Australian în Hobsons Bay, Melbourne, Australia – proiectat de renumitul arhitect australian Glenn Murcutt – a ajuns la îndeplinire.

Glenn Murcutt: Arhitectura credinței este expusă la National Gallery of Victoria (NGV) Australia până în data de 19 februarie 2017 iar clădirea Centrului Islamic Australian a fost finalizată la sfârșitul anului 2016 și constă într-un centru comunitar și o moschee pentru populația islamică din suburbia Newport Melbourne.

Câștigător al Premiului Pritzker, arhitectul australian Glenn Murcutt a scos la iveală noi imagini ale primei sale moschei din Melbourne, care prezintă un acoperiș acoperit dramatic în rânduri aurite prismatice, care texturează întâlnirea dintre construcție și cer, sau, limita materiei puse în spațiu. Murcutt a lucrat la proiectarea Centrului Islamic Australian timp de peste 10 ani, colaborând cu arhitectul Hakan Elevli de la biroul de arhitectură din Melbourne Elevli Plus.

an_desen

5787b5432a044607b1576dc50ab566b6

Crochiurile de concept și detaliu făcute de Murcutt arată rândurile luminatoarelor proeminente de pe acoperișul moscheii.  Scopul acestei clădiri – a afirmat Murcutt – este de a crea o moschee contemporană, care poate oferi un spațiu comunitar atât pentru musulmani și căt și non-musulmani. Astfel imaginea ambientală se deplasează deliberat departe de formele tradiționale ale arhitecturii islamice.

exhi040489_auriu

Centrul clădirii este încoronat de rândurile luminatoarelor care fac pâlnie luminii ce intră în clădire prin partea vitrată a lor.  Expoziția curentă de la Galeria Națională Victoria include modele care prezintă procesul de proiectare din spatele clădirii.

Aceste prisme triunghiulare, de culoare aurie sunt căptușite cu sticlă multi-colorată pentru a semăna cu felinare și acționează ca un far pentru moschee în locul minaretului sau a structurii de tip dom folosită în mod tradițional în arhitectura islamică.  Fotografii ale centrului și acoperișul său neobișnuit au fost făcute publice pentru expoziția intitulată Glenn Murcutt: Arhitectura credinței.

Găzduită de National Gallery of Victoria expoziția include 200 de schite, planuri, fotografii și modele care prezintă procesul de proiectare din spatele clădirii.  Murcutt, 80 de ani, este fără îndoială arhitectul cel mai renumit din Australia fiind cunoscut și apreciat pentru abordarea legată de loc a arhitecturii și concentrarea pe proiecte mici. Atunci când Murcutt a câștigat Premiul Pritzker, în anul 2002, juriul a spus: „In general, el evită proiectele mari de care practica sa ar avea nevoie să se extindă și nu renunță la atenția distinctă, pentru fiecare detaliu, pe care astfel o poate oferi fiecărui proiect.” (…) „Arhitectura lui este una de loc, o arhitectură care răspunde peisajului și a climei.

„De-a lungul ultimilor 10 de ani, a fost o iluminare extraordinară pentru mine„, a declarat Glenn Murcutt după o discuție de grup la ceremonia Premiului Pritzker din acest an. „Avansez ideea că, într-o societate care este anti-Islam, putem produce ceva în opera noastră care de fapt poate aduce Islamul înapoi în comunitatea noastră și devine astfel un plus cultural.”

Despre Glenn Murcutt AO – este unul dintre cei mai respectați arhitecți din Australia. A primit douăzeci și cinci de premii de arhitectură australiane, inclusiv Medalia de Aur RAIA și o serie de premii internaționale, precum și prestigiosul Pritzker Architecture Prize;Deținător al distincțiilor Medalia de Aur Alvar Aalto(Finlanda); Richard Neutra Award (Statele Unite); Premiul „Green Pin” Internațional pentru Arhitectură și Ecologie (Danemarca); Premiul de Arhitectură și Design Asia Pacific Culture. Murcutt sa născut la Londra din părinți australiani, în anul 1936. A crescut în districtul Morobe din Noua Guinee, unde a deprins respectul pentru arhitectura simplă, primitivă. După ce a absolvit în 1961 – cu o diplomă în arhitectură – Universitatea din New South Wales, Sydney, Murcutt a călătorit timp de doi ani înainte de a reveni la Sydney, pentru a lucra apoi în biroul Ancher, Mortlock, Murray și Woolley. El a lucrat cu această firmă timp de cinci ani înainte de a-și stabili propriul birou de proiectare în 1970. Cu o sumedenie de intervenții arhitecturale mici, dar exemplare Murcutt este bine cunoscut pentru proiectele sale responsabile din punct de vedere ecologic, cu un caracter distinct australian. Clădirile sale, în principal rezidențiale, sunt un amestec cuceritor de sensibilitate modernistă, măiestrie locală și respect pentru natură.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0