fbpx

Google House București

Nu de mult, cu toții am fost încântați să aflăm de deschiderea unei case Google în București, o casă temporară amenajată pentru câteva zile în stilul viu și colorat Google. Am fost curioși să aflăm povestea din spatele acestei amenajări, iar prin intermediul prietenilor de la Designist.ro care au stat de vorbă cu arhitectul Dragoș Șolot ni s-au dezvăluit mai multe detalii.

Articol preluat de pe Designist.ro
Fotografii: Cristi Duminecioiu

Google House București

Google House a fost deschisă pe 20 mai, iar de implementarea proiectului s-a ocupat agenția FCB Bucharest. Decorul este semnat de arhitectul Dragoș Șolot care a reușit să transforme un spațiu dat (e vorba de spațiul showroom-ului cafenea Maison 13, din București prezentat de noi în albumul igloobest Restaurante din România) într-o casă cu 5 camere, pentru o familie contemporană racordată tehnologiei și internetului.

Google House București

Google House București

Înainte de a intra în povestea amenajării, premisa proiectului ne-a pus în fața unor cifre aproape “uimitoare”: ştiaţi că o treime dintre românii conectaţi la internet intră on-line de îndată ce se trezesc?; sau că Google Maps e preferat de peste trei sferturi dintre români?; iar Google Translate e folosit de aproape 60% în călătoriile lor?.

Concluzia, întărită de studiul „Internetul în viaţa de zi cu zi”, comandat de Google şi realizat în cinci ţări: România, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Polonia, este clară: în viaţa oricărei familii contemporane internetul este cât se poate de prezent. De aici Google House.

Google House București

“Transformarea unui spaţiu de tip bar-cafenea (Maison 13) într-o locuinţă unifamilială a fost o provocare. Casa Google avea nevoie de amenajarea a cinci camere în care tehnologiile specifice Google să fie integrate în funcţie de interesele sau ocupaţiile unei tinere familii care iubeşte călătoriile, filmele, muzica sau domeniul IT. Mi-am propus aşadar să adaptez designul şi functiunile unei case obişnuite la stilul de viaţă al familiilor contemporane, care necesită o actualizare constantă cu tendinţele şi cu inovaţia. Punctul cheie al intervenţiei mele a fost propunerea şi transformarea unor obiecte în piese de mobilier interactiv, care să permită integrarea în mod organic a tehnologiilor Google.”, povestește arh. Dragoș Șolot.

Google House București

Odată stabilit conceptul, cât timp a durat până la conturarea decorului Google House? Şi cât de mare a fost echipa pe care a trebuit să o coordonezi?

Am avut la dispoziţie două săptămâni din momentul aprobării conceptului şi până la momentul implementării propriu-zise. În acest interval au fost produse elementele desenate de mine şi achiziţionate celelalte obiecte pentru decorare. Iar din punct de vedere amenajare, Maison 13 s-a transformat în Casa Google în doar trei zile. În acest timp, cu ajutorul echipei FCB Bucharest, formată din zece oameni, ne-am concentrat eforturile pentru a acomoda cât mai natural noul decor.

Google House București

De unde vin piesele cu care ai compus decorul? Şi cât timp a luat crearea celor special concepute pentru Google House?

Am folosit elemente cât mai uşor de găsit şi care, printr-o intervenţie minimă, să poată dobândi o funcţiune nouă, completată de aplicaţiile Google. Practic am propus o conversie a unor obiecte care de cele mai multe ori sunt folosite cu un alt scop.

Ca exemplu ar fi: barca transformată în canapea, cufărul cu ecran interactiv, barul făcut din piese LEGO, mobilierul de bucătărie, oglinda din dormitor transformată în TV, “mocheta” din hol care a devenit o hartă etc. Toate acestea au luat formă după ce propunerea mea a ajuns la departamentul de producţie al agenţiei de publicitate FCB Bucharest, care a lucrat în acest sens timp de o săptămână.

Google House București

Google House București

Mai sunt şi alţi creatori din România implicaţi în proiect, în afară Lilianei Stoica, de la Deco Box? Când am văzut barul Google din LEGO, ne-am gândit la Creative Brick.

Intervenţia Lilianei de la Deco Box s-a potrivit perfect pe conceptul propus, la fel a fost şi cea a lui Paul Budan de la Origamic.ro, care face origami pentru a transmite mesaje într-un mod cât mai creativ. În cadrul acestui proiect am integrat piesele origami din nevoia de a direcţiona vizitatorul către bucătărie şi astfel am decorat un perete întreg cu un stol de 200 de cocori coloraţi care păreau că zboară într-acolo.

Google House București

Google House București

Poate unii dinte voi ați vizitat casa, în cele 3 zile în care a fost deschisă, și ați interacționat cu tehnologiile adaptate fiecărei încăperi în parte. Iar dacă nu, mai multe detalii despre tehnologiile folosite și alți parteneri implicați, aici.

Google House București

Articol preluat de pe designist.ro

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0