fbpx

Grădinile Castelului Peleș – lansare de carte

Volumul „Grădinile Castelului Peleș. Mitologie dinastică și peisaj cultural” de Alexandru Maxi se va lansa la Librăria Cărturești, Cafe Verona, București, vineri 8 decembrie 2017 la ora 18.00.

Cea mai recentă apariție a editurii SIMETRIA va fi prezentată de Vlad Alexandrescu, Alexandru Beldiman și Mircea Hortopan.

 

„Studiul lui Alexandru Mexi aduce pentru prima dată în atenția publicului o serie întreagă de elemente care dau o viziune de ansamblu asupra construcției grădinilor Peleșului. Bazat pe o atentă cercetare de arhive, el ne pune la dispoziție planuri uitate de extindere a teraselor, schițe tehnice şi de construcţie, variante de lucru pentru construcţia şi amenajarea teraselor, planuri de consolidare a teraselor (nepuse încă în operă).

Minuțioasa examinare a arhivelor Castelului a adus drept roade publicarea unor elemente necunoscute până astăzi, cum ar fi cascada şi alpinariul Regelui Ferdinand, un proiect mai târziu de extindere a teraselor, reamplasarea în diferite epoci a obiectelor de artă statuară.

Neobositul cercetător oferă comparaţii vizuale între statuile de la Peleș și originalele din Occident, discută epocile istorice diferite de construcţie a parcului şi a grădinilor terasate ale castelului, atât din perspectiva unei istorii factuale, cât şi din perspectiva rolului lor în construcţia mitologiei regale, aduce la lumină liste istorice cu plante folosite în amenajările peisagistice ale domeniului și, în sfârșit, oferă o radiografie (mai mult vizuală decât textual-descriptivă) a parcului şi a teraselor așa cum se prezintă ele astăzi.” (extras din prefață, Vlad Alexandrescu)

 

Alexandru MEXI (n. 1991, Bucureşti) este inginer peisagist, master în studii culturale şi doctorand la Universitatea din Bucureşti, având ca temă de studiu istoria şi fenomenul apariţiei parcurilor publice în România.Cercetător în domeniul istoriei artei grădinilor, el activează în mai multe proiecte culturale şi de cercetare, desfăşurate în ţară şi în străinătate. În România abordează tema istoriei grădinilor publice şi private din secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, preocupându-se şi de elaborarea unor proiecte şi strategii de conservare şi de restaurare a unor obiective de patrimoniu peisagistic.

Cartea „Grădinile Castelului Peleș. Mitologie dinastică și peisaj cultural” de Alexandru Maxi a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, din Timbrul Arhitecturii.

Lansare: 8 decembrie 2017, ora 18.00, Cărtureşti Verona

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0