fbpx


White November igloo

Grădiniţa Jardines de Malaga

În Jardines de Malaga – Barcelona, Batlle I Roig Arquitectes au proiectat o grădiniţă cu design minimalist, animată de o serie de detalii şi rezolvări cu efect spectaculos.

Text: Catrinel Negru
Foto: © Battle i Roig Arquitectos

Imaginea exterioară – compoziţia de volume rectangulare, suprapuse, nu lasă să se întrevadă funcţiunea clădirii; caracterul este unul închis, protector. Consola îndrăzneaţă a etajului întâi, care semnalizează intrarea, suprafeţele din beton aparent – la etaj – şi tablă perforată – la parter, contribuie la dinamismul proporţiei, în primul rând prin geometrie şi, în al doilea rând, prin inversarea ordinii structurale a materialelor – texturi pline sus, texturi transparente jos.

[foto]

Volumul de tablă ondulată, perforată, este primul strat al faţadei, spaţiul interior fiind retras faţă de acesta, lăsând loc unor terase şi balcoane la parter şi la etajul întâi. Suprafeţele de tablă ondulată sunt împărţite pe verticală în trei registre, fiecare cu un procent diferit de perforaţii; în acest fel se obţine un ritm interesant, iar imaginea dinspre exterior spre interior este filtrată, menţinând intimitatea sălilor de clasă. Ecranele din tablă perforată servesc şi drept parasolare, umbrind faţada sudică fără a o opaciza. Perforaţiile cresc de la registrul inferior la cel superior al panourilor şi dematerializează cornişa volumului.

[foto]

Pe cât de abstractă şi rebarbativă este geometria exterioară a clădirii, pe atât de diferit este spaţiul văzut de la interior. Coridoare orientate către o curte interioară, cu pardoseala într-o înşiruire de culori vesele şi tari, care se ridică pe pereţi până la nivelul parapetului, lumina naturală prezentă în toate spaţiile – toate sălile de clasă orientate spre sud, materialele moderne cu întreţinere minimală şi cele tradiţionale care aduc căldura în sălile de studiu (lemn într-o nuanţă deschisă), toate definesc o atmosferă propice pentru învăţământ şi joacă, într-un raport echilibrat.

Micile detalii atent studiate sporesc funcţionalitatea şi personalizează designul: uşile cu vitraj la partea inferioară – pentru copii, sau la partea superioară – pentru adulţi; clanţele montate foarte sus pentru a putea fi acţionate numai de către educatoare, barierele cu înălţime mică pentru a opri accesul copiilor la zonele periculoase, mâna curentă suplimentară a scării, specială pentru copii, toate acestea demonstrează o grijă deosebită pentru utilizarea optimă a spaţiului.

[foto]

Grădina de la parter este locul de joacă preferat al copiilor, fiind prevăzută cu jardiniere de mari dimensiuni şi comunicând transparent – prin împrejmuirea perforată – cu parcul adiacent, Jardines de Malaga.

Grădiniţa din Jardines de Malaga este în acelaşi timp un manifest de design, o clădire încadrată optim în peisajul urban şi natural şi o lume aparţinând numai copiilor, o fortăreaţă dedicată educaţiei şi jocului, în care locul principal este ocupat de cei mici. Departe de preconcepţiile pe care adulţii le au, de regulă, despre preferinţele copiilor – culori pastelate, imagini figurative – echipa de arhitecţi apelează la energia şi imaginaţia acestora, sprijinindu-i să-şi dezvolte creativitatea şi propria personalitate.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0