fbpx

Grand Palais din Paris în viziunea LAN

În urma unui proces de selecţie de peste 9 luni, la începutul lunii februarie Ministerul Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa a anunţat că LAN va fi biroul de arhitectură desemnat să coordoneze execuţia lucrărilor de modernizare pentru Grand Palais, un proiect în valoare de 130 de milioane de euro.

Text: Loredana Brumă
Foto :©Lan architecture

Construit în stilul Beaux-Arts, cu ocazia Expoziţiei Universale din 1900, ansamblul Grand Palais este unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale pariziene, fiind una dintre primele construcţii de la începutul secolului XX care utilizează structură din fier şi sticlă. Gazdă a numeroase evenimente culturale, suport reprezentativ pentru manifestările sce­nei artistice franceze, după mai bine de un secol de uzură şi intervenţii succesive, clădirea necesita o serie de lucrări importante de restaurare, restructurare funcţională şi dotare tehnologică pentru a-şi găsi o conti­nuare în acord cu standardele şi necesităţile so­cietăţii actuale. Apreciată pentru maniera în care interven­ţiile propuse evidenţiază caracterul original şi specificitatea construcţiei pe fondul reorganizării funcţionale şi reconceptualizării de ansamblu, soluţia propusă de LAN Architecture s-a detaşat printre cele 79 de candidaturi înscrise în prima fază a competiţiei, iar apoi de celelalte 3 echipe finaliste cu care s-au pur­tat discuţii în cea de-a doua etapă. Abordarea LAN porneşte de la conceptul originar al clădirii, acela de structură-hibrid menită să asigure un cadru flexibil pentru multiple ti­puri de expunere. Arhitecţii propun un proiect care dezvoltă potenţialul existent în acord cu imaginea din trecut şi standardelor actuale de funcţionare, integrând o multitudine de idei muze­o­grafice inovatoare. Restructurarea în­tregului spaţiu permite totodată, pe termen lung, integrarea de noi parametri, a­dap­­tarea la tehnologii performante şi schim­bări de paradigmă.

La baza soluţiei de design contextualist se află cinci valori esenţiale: eficientizare, echi­li­bru, întărirea valorilor culturale, intervenţie minima­lă şi plasarea utilizatorului direct ca unitate de raport pentru cerin­ţe­le de ordin tehnic. În urma lucrărilor de re­confi­gu­rare spaţială, se estimează creşterea capaci­tăţii clădirii de la 16 500 la 21 900 vizi­tatori (doar nava cen­trală va primi 11 000 în raport cu 5 200, situaţia actuală).

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0